Лавров на срещата на върха за Източна Азия в Пном Пен

Лавров на срещата на върха за Източна Азия в Пном Пен
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.11.2022
  • Share:

Руският външен министър Сергей Лавров участва в 17-ата среща на върха за Източна Азия в Камбоджа вчера и днес. Руският първи дипломат води руската делегация на срещата на върха. В нейните кулоари руският външен министър ще проведе и няколко двустранни срещи.
От Камбоджа Лавров ще пътува до Бали като ръководител на руската делегация на срещата на Г-20.
В рамките на срещата на върха на Източна Азия руската страна възнамерява да обсъди подробно предизвикателствата, пред които е изправен Азиатско-тихоокеанският регион. Според Москва ключови сред тях са „опитите на Съединените американски щати и техните съюзници да нарушат баланса на съществуващата система на транснационални отношения, установена в региона, и стремежът им да внесат конфронтационен заряд в Азия с тесни действия и блокови инструменти за господство".
Русия също вижда "опасни тенденции" във факта, че военните и военно-технологичните структури на НАТО буквално се вкарват в региона, обединявайки тази инфраструктура с военния потенциал на съюзниците на Вашингтон, включително съюза AUKUS (Австралия, Великобритания и САЩ). Лавров многократно подчерта, че " Южнокитайско море ще стане нова линия на отбрана на НАТО ".
В навечерието на срещата говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че руската страна разглежда това място като „важен елемент от многополюсната архитектура на регионалната сигурност с потенциал за развитие на взаимноизгодно многостранно сътрудничество. Русия неизменно се застъпва за това, че срещата на върха в Източна Азия трябва да се занимава с конкретни въпроси на развитието, които са от значение за всяка страна в Азиатско-тихоокеанския регион. Руските предложения за стартиране на механизъм за колективен отговор на заплахите от пандемия са били представени в рамките на срещата на върха в Източна Азия".
Москва предложи и идеята за използване на потенциала на туристическата индустрия за съвместно търсене на пътища за икономическо възстановяване на страните членки, като следващата стъпка е среща между ръководителите на туристическите агенции.
АСЕАН, ядрото на срещата на високо равнище в Източна Азия, подкрепи предложенията на Русия за улесняване на взаимодействието между доброволческите движения на страните членки.
Руската страна приветства интереса на АСЕАН към развитие на взаимодействието с други конструктивно ориентирани съюзи на евразийското пространство, включително Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). „Контактите на АСЕАН с тази структура й позволяват да постави основата за изграждане на обширно континентално сътрудничество, насочено към постигане на устойчиво развитие, благополучие и просперитет за нашите страни", отбеляза говорителката на министерството.

Станете почитател на Класа