Строителството на президентската библиотека на Обама е спряно след откриване на бесилка

Строителството на президентската библиотека на Обама е спряно след откриване на бесилка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.11.2022
  • Share:

Фирмата, изграждаща президентската библиотека на бившия президент на САЩ Барак Обама, спря работа, след като на строителната площадка в Чикаго беше открита бесилка и беше извикана полиция.
Строителната компания предложи награда от 100 000 долара, за да се открие отговорният. Lakeside Alliance, партньорство на строителни фирми, собственост на чернокожи, заяви, че е съобщило за инцидента на полицията и ще предостави всякаква необходима помощ за идентифициране на отговорните.
„Имаме нулева толерантност към всяка форма на пристрастие или омраза на нашата работна площадка. Обучението за борба с пристрастията е включено в нашия процес и се повтаря по време на срещи в целия сайт. Преустановяваме всички операции на място, за да осигурим още една серия от тези обучения и разговори за целия персонал и работниците. Този безсрамен акт на страхливост и омраза има за цел да привлече вниманието и да ни раздели. Нашият приоритет е защитата на здравето и безопасността на нашата работна сила", се казва в изявление на фирмата.
Чикагското полицейско управление е наясно с инцидента и въпросът се разследва, каза сержант Роко Алиото, говорител на отдела.
Благотворителната фондация на Обама също пусна изявление относно библиотеката, част от проект за създаване на президентския център на Обама.
Обама е роден в американския щат Хавай, но влезе в политиката, след като стана организатор на общността в Чикаго, премина през сената на щата, преди да стане американски сенатор, представляващ Илинойс. Той победи Хилъри Клинтън за номинацията на Демократическата партия за президент през 2008 г. и стана първият чернокож президент на Америка, когато спечели изборите, след което беше преизбран за втори мандат през 2012 г. След като достигна ограниченията на мандата, той предаде мантията на Клинтън през 2016 г. и тя загуби изборите при шокиращо поражение от Доналд Тръмп.
Президентите традиционно създават президентска библиотека в даден момент след напускане на поста. Работата по подготовката за строителство започна през пролетта на 2021 г., а центърът е планиран да отвори врати през 2025 г., разположен близо до дома на семейство Обама.

Станете почитател на Класа