Градче в Тоскана се радва на откриването на спа съкровища

Градче в Тоскана се радва на откриването на спа съкровища
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.11.2022
  • Share:

От дете Мартина Канути се спуска по стръмния хълм, ограждащ тосканския град Сан Кашиано дей Бани, известен от жителите като „свещената планина", за да се потопи в двата древни горещи извора, известни със своите терапевтични ползи . Не знаела, че само на няколко метра от тях се намира светилище, построено от етруските през втори век пр. н. е., съдържащо съкровища, които сега могат да обърнат съдбата на този относително изолиран град с 1400 жители близо до Сиена.
„Странно е да се мисли, че тези съкровища са били толкова близо, но от друга страна винаги сме били любопитни защо тук никога не е намерено нищо важно. Това е район, богат на минерални извори, построени от етруските и римляните, и много реликви са открити в градовете наблизо, така че защо не и в Сан Кашано дей Бани?" казва Канути
Агнезе Карлети, кметът на града, подкрепена от финансиране от правителството и частни дарители, помогна за стартирането на археологически проект, който доведе до откриването на 24 бронзови статуи, предимно посветени на боговете, погребани от кал и вряща вода в руините на мрежа от термални извори. Това е било място за поклонение както на етруските, така и на римляните.
„Сякаш намерихме нефт! Може би всички тези богове сега ни носят късмет." Карлети каза, че се надява находката да предизвика тласък на туризма в град, изправен пред икономически предизвикателства поради обезлюдяването.
Бронзовите статуи - най-голямото откритие от този вид в Италия - включват спящ ефеб, лежащ до Хигея, богинята на здравето, със змия, увита около ръката й, и статуя, посветена на Аполон, богът на слънцето и светлината.
Статуите, които според експертите са били поръчани от богати семейства в района, някога са украсявали борда на баните с овална форма, преди да бъдат потопени във водата на церемония, за която се смята, че се е случила през първи век сл. н. е.
Заедно с бронза са открити повече от 6000 монети, както и множество малки фигурки. Те включват длан, държаща пари, пенис, чифт гърди и дете, увито в пелени, които са били предложени на боговете, с надеждата да донесат зачеване или късмет.
Проектът, който жителите дружно оприличиха на проект от Индиана Джоунс, се ръководи от д-р Якопо Таболи, асистент в Университета за чужденци в Сиена.
Той каза, че светилището, което е станало разкошно през римския период, когато е било посещавано от императори, включително Август, е останало активно до 5-ти век сл. н. е., преди да бъде затворено, но не и разрушено по време на християнството. Басейните били запечатани с тежки каменни колони, докато божествените статуи били оставени във водата, богата на минерали, включително калций и магнезий. „Тази вода се смятала за чудесна за черния дроб, за лечение на болки в лицето, за подпомагане на плодовитостта. Имало е много ритуални практики, свързани с бременността, така че темата за раждането е изключително важна. Но това определено не било вода за пиене, тъй като е отровна" каза Таболи. На мястото също са открити етруски и римски надписи и Таболи каза, че откритите досега артефакти представляват важно свидетелство за прехода между двата исторически периода, като баните се смятат за убежище на мира. Реликвите ще бъдат реставрирани и ще бъдат предприети допълнителни проучвания през следващите няколко месеца, преди в крайна сметка да бъдат настанени в музей, който ще бъде създаден в сграда от 16-ти век, закупена наскоро от италианското министерство на културата. Очаква се да бъдат открити още съкровища, когато разкопките подновят следващото лято, като мястото в крайна сметка ще бъде превърнато в археологически парк.

Станете почитател на Класа