KFC се извини за промоцията с „Кристалната нощ“

KFC се извини за промоцията с „Кристалната нощ“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.11.2022
  • Share:

KFC се извини за насочено известие, изпратено чрез нейното приложение, приканващо немските клиенти да отпразнуват годишнината от нацисткия погром срещу евреите „Кристалната нощ", като поръчат пържено пиле и сирене. KFC се обърна към своите клиенти със съобщението: „Отбележете Кристалната нощ – поглезете се с повече меко сирене и хрупкаво пиле. Сега в KFCheese!"
Компанията изпрати съобщението до клиентите си в сряда, на 84-ата годишнина от „Кристалната нощ", в която нацистите поведоха банди в палежите, вандализма и ограбването на еврейски магазини, предприятия и синагоги в цяла Германия. Събитието се разглежда като началото на систематичния опит на нацистите да унищожат еврейското население в Европа.
Около час по-късно бе изпратено друго съобщение, с извинение за първото, като бе посочена вина в „грешка в нашата система".
Спекулира се, че съобщението е компютърно генерирано, като текстът за популяризиране на пилето със сирене е автоматично свързан с текущи годишнини и събития, за да стимулира продажбите. Но експертите по социалните медии в Германия казаха, че са били изумени, че компанията няма механизъм за проверка, за да открие гафа, очевидно забелязан едва след като им е било докладвано, че грешното съобщение вече е изпратено.
Компанията не е обяснила как съобщението е изпратено. В извинението си компанията казва: „Много съжаляваме, незабавно ще проверим нашите вътрешни процеси, за да не се случи това отново. Моля, извинете за грешката."
В погромите в цяла Германия в нощта между 9 и 10 ноември 1938 г. нацистките тълпи излязоха по улиците на германските градове в опит да сплашат еврейските граждани с актове на насилие. Атаките, в които участваха голям брой войски на SS и SA, доведоха до опожаряването на повечето синагоги в страната. Официални доклади от това време казват, че 91 души са били убити при атаките, около 7500 предприятия са били опустошени и 267 синагоги и обществени зали са били унищожени. Но историците смятат, че реалната цифра е по-висока, като над 1300 души са загубили живота си и най-малко 1400 синагоги в Германия и Австрия са сериозно повредени или разрушени.
Събитията от тази нощ отбелязаха края на възможността евреите да водят обществен живот в Германия и накараха стотици хиляди еврейски семейства да избягат от страната. Три години по-късно започват систематичните им масови депортации в концентрационни лагери – които по-късно стават известни като Холокост – при които около 6 милиона европейски евреи са убити.
Инцидентът припомни други гафове на рекламния лозунг за бързо хранене, като например когато Макдоналдс в Португалия за своите сладоледени пудинги използва слогана „Кървави мелби" в кампания за Хелоуин. Той оттегли кампанията след протести, настоявайки, че никога не е възнамерявал да се позовава на Кървавата неделя през 1972 г., когато британски парашутисти застреляха демонстранти на марш за граждански права в Дери, Северна Ирландия.

Станете почитател на Класа