Украинските военни влязоха в Херсон, призовават все още останалите там руснаци да се предадат

Украинските военни влязоха в Херсон, призовават все още останалите там руснаци да се предадат
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.11.2022
  • Share:

 

Хората излизат на улицата с украински знамена, на централния площад е издигнато руското знаме, няма информация някъде в града все още да се водят боеве.

 

Части на украинската армия влязоха в областния център Херсон, напуснат от руските окупационни части.

В социалните мрежи жителите на града публикуват снимки и видеа на украинските военни на улиците на града. От видео в "Туитър" се вижда как военен поставя националния флаг на Украйна на сградата на Главното полицейско управление в пристанището. Той и негов колега се поздравяват с освобождаването на града и се прегръщат с цивилни, съобщава Новини.БГ.

 

 

По-рано украинският в-к "Украинская правда" написа, че "Руските военни са напуснали южния украински град Херсон".

Малко след като руските сили, окупирали Херсон (окупиран в началото на март), напуснаха града жители на порта излязоха по улиците, за да посрещнат украинските войници и офицери.

 


Хората излизат на улицата с украински знамена, на централния площад е издигнато руското знаме, няма информация някъде в града все още да се водят боеве.

 



Руското МО заяви междувременно, че всички руски военни са изведени от десния бряг на река Днепър, където е разположен Херсон.

 "При прехвърлянето на левия бряг на река Днепър на десния бряг (където се намира Херсон) не стана нито една единица военна техника и въоръжение. Личният състав е прехвърлен", заявиха от военното министерство в Москва, цитирани от киевската медия.

"Не са допуснати загуби в жива сила и техника", подчертават от руското силово ведомство.

В същото време украинската информационна агенция УНИАН съобщи, че при отстъплението си въоръжените сили на Русия са оставили бойна техника. "Нашата армия взе ценен трофей в Херсонска област - бойна машина от най-ново поколение", добави медията.

От Главното управление на разузнаването към Министерство на отбраната в Киев се обърнаха към руските военни, останали в града. "Всеки военен на Руската федерация, който окаже съпротива, ще бъде ликвидиран. Предайте се! Това е единственият шанс да оцелеете", заявиха от институцията.

Основната група на руската армия се е изтеглила от Херсон, но се смята, че в града руското командване е изоставило голям брой войници на произвола на съдбата. Указанията към тях били да се оправят сами като се преоблекат в цивилни дрехи.

Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната в Киев се обърна към руснаците и подчерта, че те няма да могат да избягат.

Изоставените руски военнослужещи бяха призовани да се предадат чрез платформата "Върни се жив".

"Херсон се връща под украински контрол, в града влизат части на ВСУ. Маршрутите за отстъпление на руските окупатори са под огневия контрол на украинската армия. Всички опити за противопоставяне на ВСУ ще бъдат потушени. Всеки руски военнослужещ, който окаже съпротива, ще бъде убит. Единственият шанс да избегнете смъртта е да се предадете незабавно", се казва в посланието до руските войници.

Украинското разузнаване потвърди, че техните войски влизат вече в града и призова руските войници, които все още са там, да се предадат в плен.

Постъпват съобщения, че украинските военни без бой завземат и други населени места в Херсонска област, местните жители навсякъде свалят и късат билбордовете: "Русия е тук завинаги".

Руската окупационна армия превзе голяма част от Херсонска област още в първите дни на нахлуването в Украйна през февруари-март. През септември беше проведен "референдум" за присъединяване към РФ под дулата на автоматите.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва продължава да смята Херсон за своя територия.

Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски определи ситуацията в Херсонска област като "трудна" и съобщи, че Русия е обстрелвала някои от селата и градовете, които украинските сили си върнаха през последните седмици по време на контраофанзивата си в Херсонска област.

Американски представители предполагат, че Москва е взела решението за изтегляне, за да избегне повторение на кървавия си провал от септември в Харковска област, при който украинските сили пробиха руските фронтови линии и отвоюваха някои територии и огромни количества изоставена руска военна техника.

Изглежда, че този път руското отстъпление е стратегическо - войските активно се изтеглят на по-безопасни позиции и се подготвят за бъдещи бойни действия, допълва вестникът.

"Русия осъзна, че ще е по-добре да се изтегли рано, отколкото да бъде превзета от украинците и да понесе огромни загуби", казва американският пенсиониран адмирал Джеймс Ставридис, който беше командващ силите на НАТО в Европа от 2009 до 2013 г.

Украинците няма да спрат, докато не си върнат напълно града, а и не би трябвало да спират. Той има огромна географска, военна и психологическа стойност, обяснява Ставридис.

 

 

 

Станете почитател на Класа