"Пропагандна риторика". Външно осъди реакцията на Москва за военната помощ за Киев

"Пропагандна риторика". Външно осъди реакцията на Москва за военната помощ за Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.11.2022
  • Share:

Министерството на външните работи (МВнР) разглежда руската реакция за решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна като "пропагандна риторика". Това стана ясно от думите на служебния зам.-министър Костадин Коджабашев в четвъртък.

 

 

Преди ден говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че с предоставянето на въоръжение на украинската съпротива България вече носи отговорност за "хилядите цивилни жертви, разрушаването на гражданска инфраструктура и подкопаването на сигурността в Европа".

"По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия", отговори ѝ задочно Коджабашев.

Той припомни, че българската позиция за войната остава "подкрепа за Украйна", определейки като "безспорно", че именно Русия е агресорът в този конфликт.

"Не считам, че е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава, било то и Русия", продължи служебният зам.-министър на външните работи, подчертавайки, че България е суверенна държава, членка на Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

По повод думите на Захарова, че предоставянето на военна помощ на Украйна "ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения", Коджабашев посочи, че нейното изявление "допълнително ескалира въпросната ситуация".

"Двустранните отношения действително са в най-ниската си фаза, по-същество всяко сътрудничество де факто е прекратено", обобщи той.

Парламентът реши да подпомогне украинската съпротива с въоръжение на 3 ноември с мнозинство от 175 гласа "за", 49 "против" и един въздържал се. Преди ден служебният кабинет пък реши България да се включи и в мисията на ЕС за обучение на украински военни.

Междувременно във вторник Русия наложи санкции на български оръжейни предприятия, сред които ВМЗ, "Арсенал", "Дунарит", "Терем" и "Емко". В забранителния списък на Москва влязоха общо 74 компании от 11 държави, които тя счита за "неприятелски" от началото на непредизвиканата си агресия срещу Украйна.

Станете почитател на Класа