Breitbart: ЕС носи нищета и страдания, а обвинява за всичко Русия

Breitbart: ЕС носи нищета и страдания, а обвинява за всичко Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.11.2022
  • Share:

Читателите на Breitbart: Западът заповядва на населението да замръзне, за да обвини Путин

 

Протести заляха Прага, хората настояват за прекратяване на подкрепата за Украйна и отмяна на антируските санкции, съобщава Breitbart. Читателите на портала подкрепят чехите.

 

„Руснаците не са наши врагове, нашият враг е нашето правителство на войнолюбците“, пише един от тях.

«ЕС носи нищета и страдания, а обвинява за всичко Русия», добавя друг читател.

 

Превод от Breitbart, САЩ:

 

Breitbart: ЕС носи нищета и страдания, а обвинява за всичко Русия

 

 

Хиляди хора се събраха на митинг в Прага, за да протестират срещу продължаващата подкрепа на чешкото правителство на антируските санкции и да призоват за предсрочни избори, така че новото правителство да може да преговаря с Москва преди зимната енергийна криза да удари.

 

Breitbart: ЕС носи нищета и страдания, а обвинява за всичко Русия

 

 

Под лозунга „Чехия над всичко“ – намигване към популисткия лозунг на бившия президент Доналд Тръмп „Америка над всичко“ – хиляди хора се събраха на историческия Вацлавски площад в центъра на Прага на 28 октомври, денят, който съвпадна с националния празник в чест на основаването на независима Чехословакия през 1918 г.

Протестиращите призоваха коалиционното правителство на центристкия премиер Петр Фиала да подаде оставка, за да могат да се проведат предсрочни избори и новият лидер да започне преговори с Русия за разрешаване на енергийната криза.

Въпреки факта, че Фиала ръководи «условно евроскептичната» Гражданска демократическа партия (ГДП), неговото правителство зае една от най-твърдолинейните проукраински позиции в Европа и НАТО.

Под негово ръководство Чешката република прие повече бежанци от Украйна на глава от населението, отколкото всяка друга страна-членка на ЕС.

Около 450 000 украинци са получили чешки визи, които им дават право на програми за социална сигурност и достъп до здравеопазване за сметка на чешките данъкоплатци.

За сравнение, броят на бежанците, приети в Чехия от Украйна през тази година, е повече от 4% от общото население на тази централноевропейска страна.

Правителството на Фиала (Прага понастоящем е ротационен председател на ЕС) също изигра основна роля в налагането на санкции срещу Русия, което мнозина цитират като ключова причина за нарастващите цени на енергията в Чешката република и в цяла Европа.

Чешкото правителство също така стана първата членка на НАТО, която изпрати танкове в Украйна през април тази година.

Огромни тълпи от хора се събраха в Прага, за да протестират срещу антируските санкции, наложени от чешкото правителство. Те унищожават чешката икономика.

 

Разгледайте тази публикация:

twitter

Подобно на други страни в Европа, Чешката република се бори с рязко нарастващата инфлация, която достигна невъобразимо висок скок от 18% на годишна база през септември, подхранван до голяма степен от енергийната криза.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

 

Станете почитател на Класа