Северна Корея отрича да доставя оръжия или боеприпаси на Русия

Северна Корея отрича да доставя оръжия или боеприпаси на Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.09.2022
  • Share:

Северна Корея твърди, че никога не е доставяла оръжия или боеприпаси на Русия и не планира да го прави, добавяйки, че „безразсъдните" доклади на САЩ за продажба на оръжия са опит да се опетни нейния имидж.
„Наскоро САЩ и други враждебни сили говориха за нарушаване на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разпространявайки слух за оръжейни сделки между КНДР [Корейската народнодемократична република] и Русия. Ние никога преди не сме изнасяли оръжия или боеприпаси за Русия и не планираме да ги изнасяме", каза контролираната от държавата новинарска агенция KCNA.
KCNA цитира заместник-генералният директор на генералното бюро за оборудване на министерството на националната отбрана на Северна Корея, който призовава „Вашингтон да спре да прави безразсъдни забележки и да държи устата си затворена. Северна Корея никога не е признавала незаконните санкции на ООН, наложени в отговор на ядрените и ракетните програми на Пхенян, а търговията с оръжия е законното право, характерно за суверенна държава. Но използваме тази възможност, за да изясним едно нещо. Никога преди не сме изнасяли оръжия или боеприпаси за Русия и не планираме да ги изнасяме. Не е сигурно откъде е тръгнал слухът, който САЩ разпространяват, но той е насочен към опетняване на имиджа на КНДР".
Представители на администрацията на Байдън по-рано този месец потвърдиха разсекретена оценка на американското разузнаване, че Северна Корея е в процес на продажба на оръжия на Русия в нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи на Пхенян да внася или изнася оръжия. Съобщаваше се, че инвентарът включва милиони артилерийски снаряди и ракети, тъй като Москва се опитва да облекчи сериозния недостиг на доставки в Украйна, влошен от ръководения от САЩ контрол върху износа и санкции.
Наричайки докладваната продажба на оръжия „потенциална покупка", говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби поясни, че „няма индикации, че покупката е завършена и със сигурност няма индикации, че тези оръжия се използват в Украйна".
Експерти смятат, че Северна Корея теоретично може да се превърне в основен източник на малки оръжия, артилерия и други боеприпаси за Русия, тъй като и двете имат отбранителни системи, базирани на тези, разработени през съветската епоха.
Въпреки отричането на продажба на оръжие, Северна Корея показа от началото на войната в Украйна, че се надява да засили връзките си с Русия. Тя обвини САЩ за конфликта и каза, че руските военни действия са оправдан отговор на западната „хегемонна политика".
През юли Северна Корея стана единствената страна освен Русия и Сирия, която призна независимостта на териториите Донецк и Луганск.

Станете почитател на Класа