Блокади в Северна Македония заради протести срещу френското предложение

Блокади в Северна Македония заради протести срещу френското предложение
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.07.2022
  • Share:

В изявление президентът Макрон отбеляза, че народът в РСМ трябва да реши дали да влезе в процеса по присъединяване към ЕС

В Република Северна Македония за днес са предвидени блокади в цялата страна като продължение на започналите преди 6 дни протести срещу предложената от Европейския съюз преговорна рамка за бъдещото еврочленство на Скопие.

Проектодокументът вече е внесен в парламента и предстои депутатите да се запознаят, след което се очаква и насрочването на заседание, на което да бъде обсъдено френското предложение, припомня БТА.

Същевременно, в изявление президентът на Франция Еманюел Макрон отбеляза, че народът в Република Северна Македония трябва да реши дали да се възползва от историческата по думите му възможност за влизане в активната фаза на процеса за присъединяване към Европейския съюз.

"В България проектът за договор беше обект на интензивни дебати. Но в крайна сметка, българският парламент знае как да поеме отговорност с широко и междупартийно гласуване. Сега остава на вас, македонците, да решите. Силата да промените хода на историята вече е във вашите ръце", пише в публикуваното на страницата на френското посолство в Република Северна Македония съобщение.

В него се казва още, че Макрон не твърди, че предложението за преговорна рамка за ЕС е перфектно, "като всяко споразумение и това се основава на компромиси и баланс, но то разчиства европейския път на страната", пише още френският президент.

 

Станете почитател на Класа