Путин: Все още не сме започнали работа в Украйна

Путин: Все още не сме започнали работа в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.07.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада да не се стига до военна конфронтация на фона на войната в Украйна. „Днес чуваме, че те искат да ни победят на бойното поле. Какво можем да кажем за това? Нека опитат", заяви той в Москва в една от най-острите си речи след руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Според него всички трябва да знаят, че Русия все още не е започнала да действа в Украйна.

Москва изобщо не отхвърля мирните преговори - продължи руският държавен глава. „Но тези, които отказват, трябва да знаят, че колкото по-далеч отиват, толкова по-трудно е за тях да се споразумеят с нас", каза Путин на среща с ръководителите на фракциите на партиите в Държавната дума. 

В случай на бъдещи преговори обаче Кремъл настоява за изпълнение на всички свои искания. „Що се отнася до мирния план, той е възможен, след като Киев изпълни всички искания на руската страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в края на юни, цитиран от „Интерфакс“. Песков не назова подробно исканията. „Украйна ги познава много добре", каза само той. Активни преговори за мирно споразумение между Москва и Киев се проведоха за последен път в Истанбул в края на март.

Упреци към Запада

Путин също така похвали като „истински държавници и патриоти" политиците, които от самото начало са подкрепили „специалната военна операция" в Украйна - Москва е забранила термина „война" и нарича инвазията в Украйна „специална операция". „Има много партии, но само една родина", каза Путин на срещата в Кремъл. „Няма нищо по-важно от съдбата на родината“.

Путин отново обвини Запада, че иска да се бие „до последния украинец" - често използвана фраза в руската пропаганда. „Това е трагедия за украинския народ“, каза ръководителят на Кремъл и добави, че Западът води „икономически блицкриг срещу Русия".

Коментарите на Путин се случват в момент, в който през последните седмици САЩ и Европа увеличиха доставките на оръжие за украинската армия, която се опитва да спре настъплението на Русия в източната част на страната. „Колективният Запад" е разпалил „война" в Украйна, продължи Путин. Според него руската намеса в прозападната страна бележи началото на прехода от доминиращата роля на САЩ в света към „многополюсен свят". Този процес не може да бъде спрян, подчерта Путин.

Повечето страни в света не искали да следват западния модел на „тотален либерализъм" и „лицемерни двойни стандарти", каза Путин. „Хората в повечето страни не искат такъв живот и такова бъдеще", подчерта руският президент. „Просто им е омръзнало да се самоунижават и да коленичат пред онези, които се смятат за изключителни“.

 

 Бойчо Попов

Станете почитател на Класа