Осем осъдени за кражба на произведение на Банкси от зала Bataclan в Париж

Осем осъдени за кражба на произведение на Банкси от зала Bataclan в Париж
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.06.2022
  • Share:

Френски съд осъди осем мъже за кражба на картина на Банкси, която отдава почит на жертвите на атаката през 2015 г. в концертната зала Bataclan в Париж.
Трима мъже на около 30 години, които признаха за кражбата през 2019 г., получиха присъди лишаване от свобода, една от четири години и две от три, въпреки че ще могат да ги излежават с електронни гривни за проследяване, а не зад решетките.
Друг мъж, 41-годишен милионер, спечелил от лотарията и фен на уличното изкуство, обвинен, че е организатор на обира, получи три години, за работа с откраднати стоки, след като съдиите намериха основното обвинение за недоказано. Присъдата му също ще бъде изтърпяна с гривна.
Банкси нарисува работата си „Тъжно момиче" на вратата на зала Батаклан в памет на 90-те души, убити при най-тежките джихадистки атаки на 13 ноември 2015 г., които удариха няколко обекта в града. След кражбата рано сутринта на 26 януари 2019 г. полицията в крайна сметка проследи вратата до ферма в Италия.
Мъжете, които откраднали произведението, пристигнали пред Батаклан в 4 часа сутринта в деня на обира. На видеозаписите от охраната се вижда как трима мъже с маски излизат от бял микробус, чиито номера са скрити.
С помощта на електрически инструменти, включени в мобилен източник на захранване, им отнело само 10 минути, за да разбият охранителния вход и да премахнат вратата, носеща творбата на Bansky, защитена от плексиглас. Те поставили вратата в микробуса и избягали. Няколко месеца по-късно полицията установи връзка с обира на железарски магазин, откъдето били откраднати електрически инструменти и мобилен източник на енергия. Заподозрените са били поставени под телефонно наблюдение, което в крайна сметка отвежда полицията в Италия.
Трима мъже, участвали в транспортирането на вратата, бяха осъдени на 10 месеца затвор, докато 58-годишен италианец, който притежава хотел, където тя бе временно съхранявана, получи 6 месеца условна присъда.

Станете почитател на Класа