Тайван разгневен от формулировката „Китайски Тайпе“ за Мундиала в Катар

Тайван разгневен от формулировката „Китайски Тайпе“ за Мундиала в Катар
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.06.2022
  • Share:

Всички притежатели на билети за Световното първенство по футбол в Катар трябва да кандидатстват за карта за идентифициране на феновете, която също служи за тяхна виза за Катар. Правителството на Тайван първоначално изрази загриженост, след като откри, че онлайн системата за кандидатстване не споменава острова. Впоследствие той бе посочен като „Тайван, провинция на Китай", терминология, която ядоса правителството на Тайван, а след това отново бе променена само на „Тайван", спечелвайки похвала от правителството в Тайпе.
Въпреки това списъкът отново се промени на „Китайски Тайпе", името, което Тайван използва, за да се състезава в повечето международни спортни събития като Олимпийските игри, за да избегне политически проблеми.
Министерството на външните работи на Китай изрази своята „признателност към придържането на катарското правителство към принципа на Един Китай и неговото справяне със съответните въпроси в съответствие с обичайните практики на международните спортни събития".
Принципът на Един Китай официално обявява претенциите на Пекин върху Тайван като провинция. Сред нациите, които имат официални връзки с Китай, много имат своя собствена политика, която диктува нивото на признание, предоставено на принципа на Пекин. Някои признават твърдението на Тайван, докато други, като САЩ, признават само, че Пекин го държи.
Външното министерство на Тайван осъди този ход в понеделник, заявявайки: „Организаторите не са в състояние категорично да отхвърлят намесата на неподходящи политически сили. Китай се занимава с тормоз и многократно и нагло е използвал своя измислен „Принцип на един Китай", за да продължи да омаловажава Тайван в международен план и да създава фалшивото впечатление, че Тайван принадлежи на Китай".
Тайван няма дипломатически отношения с Катар, който, подобно на повечето страни, признава само правителството на Китай. Не бе получен незабавен отговор на исканията за коментар от организаторите на Световното първенство или от правителствената служба за комуникации на Катар.

Станете почитател на Класа