Русия остава пазарна икономика

Русия остава пазарна икономика
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.06.2022
  • Share:

Сегашната ситуация в света не промени основните принципи на руската икономика: тя остава пазарна икономика с частен сектор, казва председателят на Сметната палата на Русия Алексей Кудрин.
„Оставам на абсолютно същите позиции, както преди. Сегашната ситуация не промени основните, фундаментални принципи на руската икономика. Ние оставаме пазарна икономика, запазваме частния си сектор. Освен това по време на срещата в Сбербанк беше подчертано, че частният сектор реагира по-бързо на текущите събития, по-бързо се адаптира и действа като фактор за по-бързо възстановяване, защото взема решения тук и сега, вместо сложните бюрократични процедури на държавни органи или корпорация. Всеки знае, че както западната, така и новата икономика са по-ефективни, когато са по-гъвкави и адаптивни, което означава частен сектор. Русия никога не трябва да се връща към плановата икономика", каза Кудрин в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF).
„Има още един момент: все пак плановата икономика предполага, че държавата взема решение за едно предприятие не само по отношение на обема на производството, но и по отношение на цените. Това означава, че предприятието губи отговорност за резултатите си. Мисля, че никога не трябва да се връщаме към това", добави той.

Станете почитател на Класа