Дж. Сорос: Инвазията в Украйна може да бъде началото на трета световна война

Дж. Сорос: Инвазията в Украйна може да бъде началото на трета световна война
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.05.2022
  • Share:

„Нахлуването на Русия в Украйна заплашва да бъде началото на третата световна война, което може да означава края на цивилизацията", предупреди ветеранът и бивш финансист Джордж Сорос.


В свирепа атака срещу Владимир Путин и Си Дзинпин на Световния икономически форум в Давос, Сорос предупреди, че автократичните режими са във възход и глобалната икономика върви към депресия. С настроението в Давос, което вече е притеснено заради войната в Украйна, Сорос издигна мрачната реторика до нови висоти.


„Нашествието може да е началото на третата световна война и нашата цивилизация може да не я преживее. Нашествието в Украйна не дойде изневиделица. Светът все повече се захваща в борба между две системи на управление, които са диаметрално противоположни една на друга: отворено общество и затворено общество".


91-годишният бивш собственик на хедж фонд каза, че вълната е започнала да се обръща срещу отворените общества след терористичните атаки срещу САЩ от 9/11 през 2001 г. „Репресивните режими сега са във възход и отворените общества са под обсада. Днес Китай и Русия представляват най-голямата заплаха за отвореното общество".


Сорос, който ръководеше спекулативната финансова атака, изхвърлила паунда от механизма на европейския обменен курс преди 30 години, каза, че Европа е реагирала добре на кризата, предизвикана от нахлуването на Русия. „Ще отнеме много време, за да се изработят детайлите, но Европа изглежда се движи в правилната посока. Тя отговори на инвазията в Украйна с по-голяма скорост, единство и енергичност, отколкото когато и да било в историята си. Но зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива остава прекомерна, което се дължи до голяма степен на меркантилистката политика, провеждана от бившия канцлер Ангела Меркел. Тя беше сключила специални сделки с Русия за доставка на газ и направи Китай най-големият експортен пазар на Германия. Така Германия стана най-добре представящата се икономика в Европа, но сега трябва да плати висока цена. Икономиката на Германия трябва да се преориентира. И това ще отнеме много време."


Сорос каза: „Докато войната бушува, борбата срещу изменението на климата трябва да заеме второ място. И все пак експертите ни казват, че вече сме изостанали много, а изменението на климата е на ръба да стане необратимо. Това може да е краят на нашата цивилизация. Затова трябва да мобилизираме всичките си ресурси, за да доведем войната до ранен край. Най-добрият и може би единствен начин да запазим нашата цивилизация е да победим Путин възможно най-скоро. Това е изводът."

Станете почитател на Класа