Какви договори сключва Китай в Тихия океан и защо всички са толкова притеснени?

Какви договори сключва Китай в Тихия океан и защо всички са толкова притеснени?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.05.2022
  • Share:

Амбициите на Китай в Тихия океан за първи път привлякоха внимание още през март, когато изтекоха новини за проект на споразумение за сигурност, което ще предостави значителен достъп на китайската армия и полиция до Соломоновите острови. Новината изненада Австралия и Нова Зеландия, традиционните партньори по сигурността на островите, някои други тихоокеански държави и САЩ. Тази седмица китайският външен министър Уан И започна 10-дневно посещение в осем държави в Тихия океан и се появи новината, че Пекин се стреми да сключи всеобхватно споразумение за икономическа сигурност с 10 държави, което би означавало драматично разширяване на влиянието му в региона.


Защо Австралия, Нова Зеландия и САЩ са загрижени? Трите страни изразиха опасения, че засиленото присъствие на китайска сигурност в Тихия океан ще дестабилизира региона, като най-големият страх по отношение на договора със Соломон е, че Китай в крайна сметка може да създаде военна база на островите, само на 2000 км от източното крайбрежие на Австралия. Пекин и Хониара отрекоха подобен план.


Съобщаваният интерес на Китай да сключи подобна сделка с Кирибати, междувременно предизвиква загриженост поради неговите риболовни ресурси и геостратегическо местоположение в централната част на Тихия океан. Кирибати и Соломоновите острови имаха дипломатически отношения с Тайван до 2019 г., когато преминаха към признаване на Китай. Вануату току-що подписа договор с Китай за изграждането на ново разширение на пистата на летище Пекоа на остров Санто, за да позволи достъп на по-големи самолети, което го прави достъпен за доставка на хуманитарна помощ.


Новините за посещението на Уанг и потенциалния многостранен договор за сигурност и икономика ще предизвикат нови алармени камбани във Вашингтон, Канбера и Уелингтън. Предвид степента на глобалните интереси на Китай и сравнително малкия размер на тихоокеанските страни, това веднага казва, че Пекин има амбициозни дългосрочни планове в региона.


В първите дни на поста си новият външен министър на Австралия Пени Уонг даде да се разбере, че Тихият океан ще бъде един от приоритетите на Канбера след години на търкания между страните от Тихия океан и предишното правителство на либерално-националната коалиция. В четвъртък тя тръгна на собственото си конкурентно посещение в Тихия океан, като дневен ред беше среща с премиера на Фиджи Франк Байнимарама и реч на Форума на тихоокеанските острови в Сува.


САЩ изпратиха делегация на високо ниво на Соломоновите острови миналия месец, за да изразят загрижеността си относно договора с Китай. Посланик Даниел Критенбринк, помощник държавен секретар по въпросите на Източна Азия и Тихия океан, по-късно отказа да изключи военни действия, ако Китай създаде военна база на Соломоновите острови. Нова Зеландия възприе по-мек подход, като премиерът Джасинда Ардърн тази седмица каза „Не е за нас да говорим от името на други тихоокеански държави, но Уелингтън е готов да отговори на нуждите от сигурност в региона".

Станете почитател на Класа