Секретност за посещението на външния министър на Китай

Секретност за посещението на външния министър на Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.05.2022
  • Share:

Тихоокеански журналисти изразиха сериозни опасения относно секретността около предстоящата обиколка-маратон на Тихия океан на китайския външен министър, който ще посети осем държави за 10 дни.


Уанг И ще посети Соломоновите острови, Кирибати, Самоа, Тонга, Вануату, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Фиджи между 26 май и 4 юни, на обиколка на региона, която бе обявена от тихоокеанските експерти за „изключителна и безпрецедентна". В ангажирането на Китай в региона се наблюдава „ускоряване на темпото", със стремеж да закрепи отношенията и да подпише икономически, инфраструктурни и споразумения за сигурност.


Първата спирка на Уан И се очаква да бъдат Соломоновите острови днес, където той ще надгради съюз, който беше в центъра на вниманието през последните няколко месеца, след като изтече проектът на споразумение за сигурност, подписано от двете правителства.


Въпреки спекулациите за пътуването в продължение на седмици, китайското външно министерство отказа да отговори на въпроси относно посещението до навечерието на пътуването. Дори тогава говорителят на външното министерство Уан Уенбин отказа да потвърди кога Уан И ще пристигне на Соломоновите острови.


Журналисти, които искат да отразяват етапа на турнето на Соломоновите острови за международни медии, казват, че са били блокирани от пресконференции, докато тези с разрешен достъп, са изключително ограничени в способността си да задават въпроси. По време на двудневното посещение на Уанг в Хониара е предвидено само една пресконференция, но е било разрешено да присъстват само на журналисти от два вестника на Соломоновите острови, на националната телевизия и на китайските медии.


Все още има секретност около текста на споразумението за сигурност, подписано от Китай и Соломоновите острови. То не е оповестено публично или споделено с народни представители, въпреки че опозицията призовава това да се случи.


Широко се очаква Китай да подпише допълнителни споразумения със Соломоновите острови по време на посещението си и да подпише споразумения и с други тихоокеански държави по време на турнето.


Вануату току-що подписа договор с Китай за изграждането на ново разширение на пистата на летище Пекоа на остров Санто, за да позволи достъп на по-големи самолети, което го прави достъпен за доставка на хуманитарна помощ.
Има опасения, че Кирибати може да подпише споразумение с Китай, давайки му специални права за риболов в защитената зона на островите Финикс (PIPA), която беше една от най-големите защитени морски зони в света, докато правителството на Кирибати не обяви миналата година, че ще отвори PIPA за търговски риболов.


„Това, което Австралия, Нова Зеландия и САЩ могат да направят, е да се стремят да бъдат по-добри партньори и да се стремят да задълбочат взаимоотношения с тези самостоятелни държави, така че да могат да подкрепят тихоокеанските страни, от стратегическа гледна точка, за да намалят разрешеното пространство, в което Китай може да работи", считат експертите.

Станете почитател на Класа