Spiegel: Европа премина към заплахи, за да „спре Русия“

Spiegel: Европа премина към заплахи, за да „спре Русия“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.05.2022
  • Share:

Spiegel: Крахът на ембаргото върху руския петрол принуждава ЕС да заплашва със санкции партньорите на Москва

 

Spiegel: Европа премина към заплахи, за да „спре Русия“

 

Европейското ембарго върху руския петрол и петролни продукти рискува да се провали поради различни причини, единственото, което остава на ЕС, е да заплаши със санкции тези страни и компании, които си сътрудничат с Москва, пише германското издание Spiegel.

 

„Западът трябва убедително да заплаши тези участници на пазара с вторични санкции, които ще дадат възможност на Русия да заобиколи ембаргото. … Засега обаче идеята за забрана на руския петрол има откровено слаби перспективи“, се казва в статията.

 

Според редица експерти, интервюирани от списанието, Москва ще има достатъчно време да се преориентира към нов пазар, в случай че Брюксел въведе постепенен отказ.

 

Руският петрол се доставя основно с танкери, което означава, че преминаването към транспортиране с танкери на суровините до нови клиенти няма да отнеме много време, убедени са експерти.

 

В статията се отбелязва още, че самият факт на ембаргото може да повиши цените на петрола поради „усещането за липсата на ресурси на световния пазар“.

 

Тогава руските компании ще могат да търгуват с отстъпки за новите си партньори, но не в ущърб на себе си.

 

Европейската комисия, като част от шестия пакет от санкции срещу Русия, предлага поетапна забрана на целия внос на руски петрол в ЕС, заяви по-рано в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Според нея отказът ще бъде постепенен, до края на тази година. Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер уточни, че предложението за петролно ембарго срещу Русия отчита факта, че някои страни от ЕС по редица причини са по-зависими от руските енергийни ресурси.

 

Санкционният натиск върху Москва вече се превърна в икономически проблеми за САЩ и Европа, предизвиквайки сериозно покачване на цените на горивата и храните.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа