Над 200 испански мобилни номера - възможни цели на шпионски софтуер Pegasus

Над 200 испански мобилни номера - възможни цели на шпионски софтуер Pegasus
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.05.2022
  • Share:

Повече от 200 испански мобилни номера били избрани като възможни цели за наблюдение от клиент на NSO Group, за който се смята, че е от Мароко, според изтичането на данни от базата на проекта Pegasus.


Подробности за мащаба на прицелване се появиха, когато най-висшият наказателен съд в Испания започна разследване за това как мобилните телефони на премиера Педро Санчес и министъра на отбраната Маргарита Роблес са били заразени със шпионски софтуер на Pegasus миналата година. Испанското правителство отказа да спекулира кой може да стои зад „незаконните и външни атаки", чието съществуване бе признато на набързо свикана пресконференция.


Твърди се, че нападението срещу премиера е станало през май и юни миналата година – особено бурно време в испанската политика. Не само, че администрацията на Санчес подготвяше своите противоречиви и дълбоко разделящи помилвания на девет каталунски лидери за независимост, затворени заради техните части при неуспешния опит за отцепване през 2017 г., но Испания също беше въвлечена в напрегнат дипломатически спор с Мароко.


Изборът на мобилни номера, за който се смята, че е направен от Мароко, е извършен през 2019 г., според времевите марки в данните, които включват повече от 50 000 номера на лица, избрани като възможни цели за наблюдение от клиенти на НСО по целия свят.


NSO заяви, че фактът, че номер се появява в изтеклия списък, по никакъв начин не показва дали е бил насочен за наблюдение с помощта на Pegasus. NSO също така заяви, че базата данни няма „няма отношение към компанията".


Мароко по-рано отрече да шпионира чуждестранни лидери, използващи Pegasus, и заяви, че репортерите, разследващи NSO, са „неспособни да докажат, че страната е имала]каквато и да е връзка с NSO".


Но анализът на изтеклите записи показа, че Мароко изглежда е посочило десетки френски служители като кандидати за евентуално наблюдение, включително президента Еманюел Макрон.


NSO заяви, че шпионски софтуер се продава само на правителствени клиенти за целите на разследване на тежки престъпления и тероризъм и категорично отрече Pegasus да е използван за прицел на Макрон.

Станете почитател на Класа