Политиката изплува на повърхността в нощта на Met Gala 2022

Политиката изплува на повърхността в нощта на  Met Gala 2022
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.05.2022
  • Share:

Политиката – лична, съвременна и историческа – излезе на повърхността в Ню Йорк в понеделник вечерта, когато 600 гости, поканени на Met Gala да отпразнуват златната епоха на Америка, предложиха своя собствена интерпретация на стила и множеството значения, които носи роклята, тогава и сега. Балът на лейди Анна Уинтур на тема „В Америка: Антология на модата" се състоя в Музея на изкуствата Метрополитън.


Певицата Алиша Кийс носеше наметало, отразяващо историята на съюза. Кметът на Ню Йорк, Ерик Адамс, пристигна на червения килим, облечен в сако с декоративни ревери, което отдава почит на транспортната система на града. На гърба на палтото му пишеше „Край на насилието с оръжие" с червени букви.


Бившият държавен секретар Хилари Клинтън дойде с рокля, вдъхновена от юрганите за приятелство, изписани с имената на „смелите жени" от освободителните движения от 19-ти и 20-ти век.


Политиката се върна отново, когато Ким Кардашиян се появи на червения килим в емблематичната рокля, която Мерилин Монро носеше, за да честити рождения ден на президента Кенеди през 1962 г.


Хамиш Боулс, редактор на World of Interiors, носещ буйни мустаци и златна тиара, каза: „Тази вечер сърцата ни са с народа на Украйна и жертвите на войната и разселването по целия свят. Издателят, основният спонсор на събитието, направи дарение на Червения кръст и насърчи тези, които могат - да го направят".


Риз Ахмед, с тениска и работническа риза, каза, че се „опитва да издигне имигрантите от работническата класа".


Met Gala е търговско предложение, на светлинни години от създаването му през 1946 г. от публицистката Елинор Ламбърт, на която се приписва пренасянето на европейската мода в Америка. Влиятелното издание Business of Fashion каза, че тазгодишното събитие може да е "най-важната Met Gala" в кариерата на Уинтур. След две години прекъсване – първата заради Covid-19; втората недостатъчно посетена поради международни забрани за пътуване - галата в се върна в пълен блясък.


С маси, струващи $200,000 до $300,000, миналогодишното събитие събра $16,4 милиона за Costume Institute, а също така спечели пари за Vogue. Сега хит са рекламите. Vogue таксува 1 милион долара за два шестсекундни спота в своя стрийминг на живо от Met Gala в продължение на два часа. Данните за проследяване показват, че стриймът е събрал 16 милиона гледания, заедно с 260 милиона гледания, свързани с галата в социалните медии.


Според проследяващата фирма Launchmetrics, нощта е генерирала 543 милиона долара стойност от медийното въздействие, от ефекта от разполаганията и споменаванията – в сравнение с 520 милиона долара на Super Bowl.


В изказването си първата дама Джил Байдън каза: „Стилът ни помага да изразим неща, които не могат да се изразят с думи. Начинът, по който се държим, как изправяме раменете си назад, когато времената са трудни, или предлагаме приятелска усмивка, дори когато не сме съгласни. Как избираме да се покажем пред нашите общности – малките прояви на доброта, които се помнят дълго след като бъдат предложени. А това включва и това, което носим."

Станете почитател на Класа