Франция увеличава военната помощ за Украйна и засилва антируските санкции

Франция увеличава военната помощ за Украйна и засилва антируските санкции
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.05.2022
  • Share:

Франция ще засили икономическите санкции срещу Русия и ще увеличи доставките на военно оборудване за Украйна, предаде Агенция Франс прес (AFP), позовавайки се на изявление на президентската администрация.


„По време на заседание на Съвета за сигурност и национална отбрана на страната френският президент Еманюел Макрон взе решение за засилване на икономическите и финансови санкции в координация с европейските държави и Съединените щати".


Освен това "той е решен да предприеме мерки за замразяване на финансови активи на руски общественици на национално ниво".


Беше взето и решение „да се организират допълнителни доставки на военна техника на украинските власти и да се предостави помощ с гориво", съобщиха от президентската администрация.


Късно в събота Германия обяви първите си доставки на оръжие за Украйна, като заяви, че ще достави 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети Stinger на украинските въоръжени сили. По-рано през деня Германия разреши на Холандия и Естония да изпращат стари германски ракети в Украйна. Преди това Берлин категорично отхвърли възможността за подобни доставки и отказа да разреши доставки на германско оръжие от трети страни.

Станете почитател на Класа