Надпревара за декарбонизиране на камионите

Надпревара за декарбонизиране на  камионите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.05.2022
  • Share:

Репортер нервно управлява 44-тонен съчленен камион Volvo на кръгово кръстовище. Това е маневра, която се извършва в целия свят безброй пъти всеки ден, докато камиони пренасят стоките, необходими за съвременния живот от фабрика до потребител. Този камион обаче е малко по-различен: вместо дизелов двигател, той работи с природен газ.


Това е един от продуктите на поредица от залагания на производителите на камиони за това как да се намали въглеродния отпечатък на автомобилния транспорт, ключов фактор за глобалните въглеродни емисии. Около 16% от въглеродните емисии на Обединеното кралство през 2019 г. са от тежкотоварни превозни средства, които превозват 1,4 милиарда тона на 17,8 милиарда километра през годината според Министерството на транспорта. Производителите подкрепят редица технологии - от газ, до електрически батерии и различни видове водород, за да се опитат да намалят реално въглеродните емисии.


Всеки, който кара електрическа кола за първи път след цял живот на бензин или дизел, е имал момента да осъзнае: това наистина е бъдещето. Подобна динамика се случва и с товарните автомобили. На събитието за тест драйв, проведено тази седмица от Обществото на производителите и търговците на двигатели, имаше и възможност да се изпробва LF Electric, сглобен от холандския производител на камиони DAF Trucks в дъщерното му дружество Leyland в Ланкашир.


В сравнение с шума и треперенето на дизелов двигател, това е като спокойно преживяване в слънчев пролетен ден по хълмовете на Бедфордшир. Проблемите са в обхвата и цената. LF Electric, от които досега са произведени 25 камиона, има пробег от 220 км и по-малко от 19-тонен капацитет, което му пречи да поеме по маршрутите за превоз на камиони по магистралите, които са гръбнак на съвременните икономики. А цената в момента е три пъти по-висока от тази на дизеловите.


Дори Илон Мъск не е успял да реши проблема, съдейки по Tesla Semi, който вече е закъснял с години. Тази седмица Nikola започна производството на електрически „полуфабрикати" в новия си завод в Аризона, но основателят му Тревър Милтън беше обвинен в твърдението, че търкаля прототипа надолу по хълма, за да се преструва, че работи. Някои експерти смятат, че ще мине 2025 г., преди по-големите електрически камиони да станат масови.


Дейвид Сибон, професор по машинно инженерство в университета в Кеймбридж, току-що завърши първия етап от финансирано от правителството проучване за осъществимост на ново решение за по-ниска енергийна плътност на батериите: Електрическа пътна система. Електронна магистрала ще инсталира кабели за надземно зареждане по главните пътища. Дозареждането на по-малка батерия чрез кабели на контактната мрежа на пътя би спестило разходите за закупуване на батерия с повече капацитет за всеки камион и би било по-енергийно ефективно и по-малко вредно за пътищата, защото ще има по-малко тегло в движение. Въпреки това ще е необходимо пълно правителствено участие, за да даде разрешение и инвестиции, оценени на (сравнително скромните) £19 милиарда, за да покрият по-голямата част от товарите на Обединеното кралство. Стартъпът Volta Trucks разработва своите продукти в Обединеното кралство, с цел да построи до 5000 7,5- и 12-тонни изцяло електрически камиони през 2023 г. и по 14 000 през следващата година. Фабриката в Австрия преди е произвеждала дизелови микробуси.


Друг стартъп, Tevva, планира да направи 9000 камиони 7,5 тона с батерии и водородни горивни клетки до 2025 г., на обект в Есекс.


Volta ще започне изпитание през лятото, за да снабдява магазините в центъра на Лондон от складове извън града. Еса Ал-Салех, главен изпълнителен директор на Volta, каза пред Guardian: „Това е идеален случай за електрификация, когато трябва само да разположите инфраструктура за зареждане в депото или в склада". Образецът, видян от Guardian точно по Риджънт стрийт в Лондон по-рано тази година, изглежда много различно от традиционните камиони, като шофьорът седи на нивото на очите на пешеходци и велосипедисти – и потенциално подобрява безопасността.


Вариантът на природен газ, който си е изкопаемо гориво и изгарянето му има значителен въглероден отпечатък, заедно с войната на Русия срещу Украйна добави към тласъка да се отклони от разчитането на него в дългосрочен план. По-чиста алтернатива е метанът, произведен чрез анаеробно смилане на хранителни отпадъци, известен като биогаз или био-LNG (втечнен природен газ). Gasrec, компания, работеща по бензиностанции като Tesco, Sainsbury's и Asda, изчислява, че камион, работещ с био-LNG, намалява емисиите на въглероден диоксид с 90% в сравнение с дизела.


Дори шведските Volvo и Iveco от Италия, чийто S-Way се предлага и във версия на природен газ, са отворени към факта, че изгарянето на метан е преходна технология.


Ларс Стенквист, ръководител на технологиите за камиони във Volvo Group, каза: „За нас е ясно, че имаме нужда от повече от едно решение за декарбонизиране на транспорта. В момента виждаме паралелно три технологии, които ще декарбонизират индустрията за тежки превозни средства. Ние инвестираме повече от всякога в двигатели с вътрешно горене, електрически превозни средства с батерии и електрически превозни средства с горивни клетки."

Станете почитател на Класа