САЩ: Руското разузнаване стои зад атаката на Нобелов лауреат

САЩ: Руското разузнаване стои зад атаката на Нобелов лауреат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.05.2022
  • Share:

Руското разузнаване стои зад атаката срещу Дмитрий Муратов, носител на Нобелова награда за мир, основател на руския независим вестник "Новая газета", съобщиха американски официални лица.


Муратов каза се е качил на 18 април на влак от Москва за Самара, когато нападател го напръскал с червена боя, съдържаща ацетон и му казал: „Муратов, това е за теб от нашите момчета".


Ветеранът журналист публикува в канала си в Telegram снимки на лицето и тялото си, покрити с червена блажна боя, заявявайки, че очите му „горят ужасно" след нападението.


Оценката на разузнавателна извършителят работил за неназовани руски шпионски служби.


Откакто Новая газета е основана от Муратов и негови колеги през 1993 г., тя отразява някои от най-чувствителните теми в страната, включително войните в Чечения, преследването на ЛГБТК+ общността и корупцията в руското правителство. Шестима от нейните журналисти, включително Анна Политковская, бяха убити в отмъщение за репортажите им. Вестникът обяви на 28 март, че спира операциите си за времето на войната, след като получи многократни предупреждения от държавния цензор Роскомнадзор.


Часове след атаката на влака срещу Муратов, проруски военен телеграм канал, наречен „Съюз на Z парашутистите", пое отговорност за инцидента, публикувайки кадри от атаката онлайн. Според публикацията, групата се е заклела да преследва онези, които подкрепят лъжите за предполагаеми зверства, извършени в украинския град Буча.


„Както обещахме, в близко бъдеще нашите ветерани ще напомнят на „великите патриоти", че кръвта на нашите Славни синове няма да остане без отговор. Вие, гадове, пишете за измислената от украинците „Буча трагедия" и подкрепяте тази лъжа, но не забелязвате как режат гърлата на нашите! Ние ще преследваме всички вас, само изчакайте!!!", гласи изявлението на групата, което по-късно беше изтрито.


Павел Канигин, бивш журналист на "Новая газета" и дългогодишен колега на Муратов, каза, че вероятно зад нападението стоят службите за сигурност на страната. „Вярвам, че американското разузнаване е право. 100% съм сигурен, че този вид атака не може да се случи без предварителното знание и одобрението на руските служби за сигурност", каза Канигин.


Муратов, който получи Нобеловата награда за мир през 2021 г. за усилията си да подкрепи журналистическите свободи в Русия, първоначално бе решил да продължи да публикува "Новая газета", като спазва редица правила на Роскомнадзор, които забраняват на журналистите да описват конфликта като "война" или "инвазия". В края на март обаче „Новая газета" обяви, че спира публикуването си до края на това, което Русия нарича „специална операция", за да избегне затварянето и загубата на лиценза си.

Станете почитател на Класа