Англия ще наложи пряко управление на Британските Вирджински острови

Англия ще наложи пряко управление на Британските Вирджински острови
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.05.2022
  • Share:

Великобритания е готова да наложи форма на пряко управление над Британските Вирджински острови BVI, след като премиерът на карибската територия беше арестуван в Маями по подозрение за търговия с наркотици, а назначена от Обединеното кралство комисия за разследване установи необуздани пропуски в управлението.


Андрю Фахи се яви във федералния съд в Маями в петък, ден след като беше арестуван от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ в сложна операция, която залови също главния изпълнителен директор на пристанищната администрация на BVI и неговия син. Федералните прокурори са ги обвинили в трафик на кокаин и заговори за пране на пари. А в Англия, разследваща комисия, водена от съдията сър Гари Хикинботъм стартира през 2021 г., и докладва за широко разпространени злоупотреби, включително милиони долари правителствени средства, които се изразходват всяка година от политици и министерства без подходящи основания. Комисията препоръча конституцията на територията да бъде спряна, избраното й правителство да бъде разпуснато и територията ефективно да се управлява от Лондон.


Министърът на външните работи Лиз Трус не наложи незабавно прякото управление, но заяви „Докладът показва ясно, че са необходими съществени законодателни и конституционни промени, за да се възстановят стандартите на управление, на които хората на Британските Вирджински острови имат право". Обединеното кралство вече отговаря за отбраната и външната политика на BVI, които са британска отвъдморска територия, но генерал-губернатор Джон Ранкин – представител на кралица Елизабет на острова – сега се очаква да поеме цялата вътрешна политика и бюджет на BVI.


Докладът не е пряко свързан с драматичния арест на Фахи, но британското правителство е било ясно наясно с разследването на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ.


Обединеното кралство за последно наложи пряко управление на отвъдморска територия, когато пое управлението на островите Търкс и Кайкос през 2009 г., а британското правителство очевидно е изнервено от това как плановете му ще бъдат посрещнати на островите.


Обвиненията за буйна престъпност на BVI предизвикаха рязко противоположни подходи от властите на САЩ и Обединеното кралство, като Обединеното кралство създаде публична комисия за разследване, доминирана от адвокати, а САЩ започнаха сложна полицейска операция под прикритие, която в крайна сметка доведе до ареста на най-висшия избран служител на територията.


Обединеното кралство е подложено на нарастващ натиск да пресече трафика на наркотици през територията, която се превърна в основен канал за наркотици в САЩ. Сър Хикинботъм каза, че няма желание да осуетява стремежите на островите към самоопределение като модерна демокрация и препоръча едногодишен преглед на конституцията, за да се сложи край на възможностите за злоупотреби и нечестност от страна на публични длъжности.

Станете почитател на Класа