Мисията за наблюдение на ОССЕ напуска Донбас

Мисията за наблюдение на ОССЕ напуска Донбас
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.05.2022
  • Share:

Специалната мониторингова мисия (СММ) на Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа, която наблюдаваше ситуацията във всички украински региони от март 2014 г., напуска територията на Донбас. В съответствие с решението на ръководителите на Донецка и Луганската народни републики дейностите на СММ са забранени от 30 април и всички служители на мисията трябва да напуснат републиките.


Основните задачи на мисията бяха да наблюдава и докладва по безпристрастен и обективен начин за ситуацията в Украйна и да улеснява диалога между всички страни в кризата, се казва в документите на СММ. Руското министерство на външните работи призна заслуга на отдадеността на персонала на мисията в зоната на конфликта в Донбас при оценката на осемгодишния период на нейната работа в Украйна и отбеляза важните практически резултати, включително при подкрепа на сигурността по време на ремонти на критичните регионални инфраструктура.


В същото време, както каза официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова, с течение на времето под натиска на Киев и западните му покровители, професионализмът и безпристрастност в дейностите на СMM все повече отстъпват на селективния подход към фактите и политическите пристрастия. Последният етап от работата на СММ в Донбас беше помрачен от редица инциденти и разкрития, които сериозно подкопаха доверието на републиките в работата на ОССЕ и, според руското външно министерство, могат напълно да дискредитират СMM и висшите ръководители на Секретариата на ОССЕ.

Станете почитател на Класа