Съд потвърди присъдата на Гислейн Максуел за сексуален трафик

Съд потвърди присъдата на Гислейн Максуел за сексуален трафик
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.05.2022
  • Share:

Съдията по делото за сексуален трафик на Гислейн Максуел потвърди присъдата й, с решение от петък. Отхвърляйки искането на Максуел за оправдателна присъда, съдия Алисън Нейтън каза, че „осъдителната присъда е лесно подкрепена от обширните свидетелски показания и документалните доказателства, приети в процеса. Освен това, тези по време на процеса, по който журито беше инструктирано", каза Нейтън.


Британката беше осъден на 29 декември по пет обвинения за това, че е довеждала момичета, някои от които на 14 години, на финансиста Джефри Епщайн, за ги насилва сексуално. Максуел беше призната за виновна по едно обвинение за сексуален трафик, едно обвинение за транспортиране на лице на възраст под 17 години с намерение да участва в незаконна сексуална дейност и три обвинения в конспирация. Нейтън ще й наложи наказание по три от тези пет точки, които включват сексуален трафик, транспорт и едно от трите конспиративни обвинения.


Нейтън заяви, че трите обвинения за конспирация са „множествени, което означава, че всички те я обвиняват в едно и също престъпление". Съгласно клаузата за „двойна опасност" в американската конституция е забранено да се налагат множество наказания за едно и също престъпление.


„Това правно ограничение по никакъв начин не поставя под въпрос фактическите констатации, направени от журито. По-скоро подчертава, че журито единодушно установи – три пъти – че подсъдимата е виновна за заговор с Епщайн за примамване, транспортиране и трафик на непълнолетни момичета за сексуално насилие". каза Нейтън, обяснявайки решението си


Максуел, макар и по по-малко обвинения, сега е изправена пред 50 години федерален затвор. Преди това тя беше изправена пред максимална присъда от 65 години.


Епщайн, осъден сексуален престъпник, който някога е имал дори принц Андрю сред своите богати и известни приятели, беше арестуван през юли 2019 г. по обвинения в сексуален трафик. Епщайн се самоуби около един месец по-късно във федерален затвор в Ню Йорк.

Станете почитател на Класа