Англия забрани износ за Русия, който може да се използва срещу Украйна

Англия забрани износ за Русия, който може да се използва срещу Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.04.2022
  • Share:

Правителството на Обединеното кралство въвежда забрана за износ за Русия на тези продукти, които могат да бъдат използвани срещу народа на Украйна, според изявление, публикувано от Министерството на международната търговия на Обединеното кралство.


"Обединеното кралство също обяви забрана за износ на продукти и технологии, които Русия може да използва за потискане на героичния народ на Украйна. Целевите продукти могат да включват оборудване за прихващане и наблюдение", се казва в документа.


Агенцията също така обяви отмяната на митата и квотите за украински продукти. „Всички мита върху стоките, внесени от Украйна, сега ще бъдат намалени до нула и всички квоти ще бъдат премахнати съгласно споразумението за свободна търговия, осигурявайки икономическа подкрепа на Украйна в час на нужда", съобщи правителството на Обединеното кралство.


Отбелязва се, че решението за намаляване на митата е взето в отговор на искане на украинския президент Владимир Зеленски.


Според документа тарифните мерки са част от широката икономическа подкрепа на Обединеното кралство за Украйна, включително 1 милиард лири гаранции по заеми. „Премахването на митата върху ключов украински износ, включително ечемик, мед, консервирани домати и птиче месо, ще помогне на украинския бизнес и производители, когато най-много се нуждаят от това", се подчертава в изявлението.

Станете почитател на Класа