Гутериш се срещна в Москва с Лавров и Путин

Гутериш се срещна в Москва с  Лавров и Путин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.04.2022
  • Share:

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес, по време на първото си посещение в Москва от началото на руската инвазия в Украйна, призова за прекратяване на огъня "възможно най-скоро", предаде Франс прес.


"Това, което живо ни интересува, е да намерим начини да създадем условия за ефикасен диалог, да създадем условия за прекратяване на огъня възможно най-скоро", каза Гутериш преди разговорите си с руския външен министър Сергей Лавров.


„Макар ситуацията в Украйна да остава сложна, с различни интерпретации за това, което се случва, е възможно да имаме сериозен диалог за това как най-добре да работим, за да сведем до минимум страданията на хората", допълни генералният секретар на ООН. "ООН е готова изцяло да мобилизира своите човешки и логистични ресурси, за да помогне за спасяването на живота на хората в Мариупол", каза генералният секретар на ООН и предложи координирана работа с Червения кръст, за да се позволи на укриващите се в завода "Азовстал" в Мариупол да го напуснат.


Засягайки темата за предполагаеми военни престъпления в Украйна, Гутериш каза, че е обезпокоен, и че въпросът изисква независимо разследване.


Русия е "готова да сътрудничи" с ООН за "облекчаване " на положението на цивилните в Украйна, увери днес руският външен министър Сергей Лавров.


"Нашата принципна цел е да защитаваме цивилното население. Готови сме да сътрудничим с нашите колеги от ООН за облекчаване на страданията на цивилното население", каза на съвместната пресконференция Лавров, цитиран от Франс прес.


Министърът отхвърли предложението на Киев за провеждане на мирни преговори в Мариупол и каза, че е прекалено рано да се говори за това кой да посредничи във възможни преговори.


Лавров добави, че Русия е ангажирана с дипломатическо решение чрез преговори с Украйна.


След разговора си с Лавров, Гутериш се срещна с руския президент Владимир Путин. По време на разговора Путин е казал на Гутериш, че преговорите с Украйна продължават в онлайн формат и изразил надежда, че те ще дадат положителен резултат, посочва Ройтерс.


На срещата с Путин Гутериш заяви, че разбира претенциите на Русия около ситуацията в Украйна, както и по отношение на европейската и световната сигурност. Генералният секретар изрази загриженост от ситуацията в Украйна и добави, че разбира недоволството от страна на Русия, но изтъкна, че то "трябва да бъде решено въз основа на различните инструменти, предлагани от Устава на ООН и нарушаването на териториалната цялост на която и да е страна е напълно несъвместимо с Устава на международната организация".


Това бе първият контакт на руския лидер с генералния секретар на ООН от началото на инвазията в Украйна. Последният път, когато те се срещнаха, беше във видео формат миналия май, когато Гутериш също посети Русия.. Последният път, когато двамата политици се срещнаха лице в лице, беше през януари 2020 г. на международна конференция за Либия в Берлин.


След Москва генералният секретар на ООН ще пристигне в Киев, където решението му да посети първо Русия предизвика остри критики, а президентът Володимир Зеленски каза, че не вижда "нито справедливост, нито логика в този избор".


От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари ООН беше маргинализирана в конфликта, между другото и заради провокираното от тази криза разделение между петте държави постоянни членки на Съвета за сигурност, където Русия участва заедно със САЩ, Франция, Великобритания и Китай.

Станете почитател на Класа