Германската СДП призова Герхард Шрьодер да напусне заради връзките с Русия

Германската СДП призова Герхард Шрьодер да напусне заради връзките с Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.04.2022
  • Share:

Съпредседателят на германската Социалдемократическа партия (СДП) призова бившия канцлер Герхард Шрьодер да сдаде членството си в партията, след като той каза ясно в интервю, че няма намерение да се оттегля от местата си в бордовете на руските енергийни компании заради войната в Украйна.


Шрьодер, който беше глава на правителството на Германия от 1998 до 2005 г., председателства борда на руската петролна компания Роснефт и е председател на комитета на акционерите на газопроводната компания Nord Stream.


„Оттеглянето от тези постове би било необходимо, за да се спаси репутацията му на бивш и по-рано успешен канцлер. За съжаление той не последва този съвет", каза Саския Ескен пред германската обществена телевизия Deutschlandradio.


След нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари, ръководството на СДП изпрати на Шрьодер писмо с молба да се откаже от ролите си в руските държавни компании, което според съобщенията е останало без отговор.


В интервю за New York Times, публикувано през уикенда, 78-годишният държавник, превърнал се в лобист, звучеше упорито неразкаян за връзките между германската индустрия и руските енергийни доставчици, което беше широко продължено от наследника му Ангела Меркел, като ограничи способността на най-голямата икономика в Европа да посрещне военната агресия на Путин с икономически санкции.


Социалдемократът заяви, че ще подаде оставка от местата си в бордове само ако Русия избере да спре доставките на газ за Германия, нещо, което той твърди, че „няма да се случи". Докато описва войната в Украйна като „грешка", Шрьодер защитава близкото си приятелство с руския президент Владимир Путин. „Имиджът, който хората имат за Путин, е само половината от истината", каза той.


Традиционната вяра на СДП в политиката на Wandel durch Handel (промяна чрез търговия) на сближаване с Русия беше обект на интензивен контрол през последните седмици, дори след като Шолц обяви „епохален обрат" в следвоенния подход на Германия към военните разходи.


Някои членове на Зелената партия и либералната Свободна демократическа партия (FDP), които съставляват коалиционното правителство на Шолц, открито обвиниха лидера, че спира доставките на тежки оръжия за Украйна, за да успокои старата гвардия на своята партия. Трите партии са под натиск да изгладят различията си, особено след като консервативният Християндемократически съюз (ХДС) заплашва да внесе предложение за износ на оръжия, което може да разкрие допълнителни пукнатини в техния съюз за споделяне на властта.

Станете почитател на Класа