Съд в Ню Йорк глоби Тръмп с 10 000 долара на ден

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп с 10 000 долара на ден
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.04.2022
  • Share:

Съдия от Ню Йорк осъди Доналд Тръмп за неуважение и го глоби с 10 000 долара на ден, след като бившият президент не предаде документи на прокурорите, разследващи бизнес практиките му.


Летиция Джеймс, главният прокурор на щата Ню Йорк, поиска констатацията за неуважение този месец, заявявайки, че Тръмп не е изпълнил призовка, изискваща от него до 31 март да представи документи и информация.


Гражданското разследване на Джеймс се фокусира върху това дали Trump Organization погрешно е посочила стойностите на своите недвижими имоти, за да получи изгодни заеми и данъчни облекчения. По-рано през април Джеймс каза, че „следователите са открили значителни доказателства за неправомерни действия".


В средата на април адвокат на Тръмп каза, че екипът му се е опитал да изпълни призовката, но „въпреки усърдно търсене, юридическият екип е установил, че Тръмп не притежава нито един от исканите документи". Адвокатът определи разследването на Джеймс като „политическо", заявявайки, че Тръмп и неговите компании са предали повече от шест милиона документа, свързани със 103 юридически лица на Тръмп за период от осем години.


Тръмп многократно е отричал каквито и да е нарушения и не е бил обвинен в престъпни нарушения. Той нарече разследването "лов на вещици".


Говорителите на Тръмп не отговориха веднага на искане за коментар по случая.

Станете почитател на Класа