Disney отказва да махне ЛГБТК сцената в Доктор Стрейндж 2

Disney отказва да махне ЛГБТК сцената в Доктор Стрейндж 2
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.04.2022
  • Share:

Саудитска Арабия поиска от Disney да изреже „LGBTQ препратките" от „Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта", преди да може да бъде прожектиран в кралството, каза официален служител, който отрече по-ранните съобщения, че филмът е бил забранен.


Засега Disney отказват исканите редакции на продължението на Доктор Стрейндж, което е планирано за пускане по света следващата седмица. Съкращенията възлизат на едва 12 секунди, в които лесбийката Америка Чавес, изиграна от Шочитл Гомес, говори за нейните "две майки", според Наваф Алсабхан, генерален ръководител на класификацията на киното в Саудитска Арабия. „Просто тя говори за майките си, защото има две майки. И когато си в Близкия изток, е много трудно да подминеш нещо подобно," каза Алсабхан


„Няма причина филмът да бъде забранен. Това е проста редакция. Досега са отказвали. Но не сме затворили вратата. Все още се опитваме." каза той пред France-Presse


Това не е първият път, в който филм на Marvel попада в нарушение на саудитските регулатори. През ноември The Eternals, който включва гей двойка, предизвика заявки за редактиране от страни от Персийския залив, включително от Саудитска Арабия. Дисни отказа да направи съкращенията и филмът не беше показан там.


Хомосексуализмът е тежко престъпление в Саудитска Арабия, известна със стриктното си тълкуване на ислямския закон на шериата, който е в основата на съдебната система.


Позицията на Disney относно правата на ЛГБТК предизвика спорове и в САЩ. В петък губернаторът на Флорида Рон ДеСантис подписа закон, премахващ статута, който от десетилетия позволява на Дисни да действа като местно правителство в Орландо, домът на тематичния парк Disney World. Този ход беше последният епизод в спора с администрацията на Флорида, след като Дисни разкритикува приемането на закон, забраняващ училищните уроци за сексуална ориентация.

Станете почитател на Класа