„Карнавалът е и политика“: анти-Болсонаро настроения по улиците на Рио

„Карнавалът е и политика“: анти-Болсонаро настроения по улиците на Рио
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.04.2022
  • Share:

Докато слънцето изгрява над спиращия дъха пейзаж на Рио, Хосе Леонардо да Силва тръгна от дома, облечен като двуметрова кутия Виагра. Неговото послание е: „Нетърпимост към скандала, свързан със закупуването на десетки хиляди таблетки за еректилна дисфункция от министерството на отбраната на президента Жаир Болсонаро. Карнавалът също е политика", каза Силва, 43-годишен психолог, който се готви да прекара деня в изобличаване на „напълно фашисткото правителство на Болсонаро".


С ожесточената предизборна битка за душата на Бразилия след по-малко от шест месеца, мнозина виждат карнавала като шанс да излеят гнева си срещу бразилския крайнодесен президент, който запазва яростната лоялна база на подкрепа, но е отхвърлян от повече от половината избиратели.


Силни викове „Болсонаро вън!" избухнаха на Самбадрома в Рио в петък вечер, когато най-добрите училища по самба в града проведоха първите си шествия от началото на пандемията на коронавирус. Синът на президента, сенатор Флавио Болсонаро, беше преследван и подиграван от ядосани гуляйджии, докато се опитваше да наблюдава парадите, а от една от трибуните беше разпънат транспарант, изискващ отстраняването на баща му.
Зрителите в една от ексклузивните „луксозни ложи" на Самбадрома крещяха обиди за главния президентски съперник на Болсонаро - Луис Инасио Лула да Силва. Но на терасите на работническата класа и на скитащите улични партита, имаше подкрепа за Лула.


На близката морава художественият директор Мария Естефания говори отчаяно за социалния, културния и икономически упадък, който според нея е настъпил след шокиращата изборна победа на Болсонаро през 2018 г. Облеклото на Естефания – алено наметало, облепено със стикери, популяризиращи Лула и Марсело Фрейшо – идентифицира алтернативното бъдеще. „Това е година на избори и трябва да потвърдим нашите ценности, които нямат връзка с тези на политическата група, която в момента държи властта. Нашите ценности нямат абсолютно нищо общо с Болсонаро." каза Естефания


По-далеч на запад във Вила Мимоза, кварталът на червените фенери в Рио, започна друго шумно шествие. Най-скромно облеченият купонджия беше Еверсън Алмейда, бивш семинарист, облечен в черно расо. Стикер под проповедническата му яка гласи: „Болсонаро вън! Той е язва в нашето общество", каза 29-годишният Алмейда, „Христос дойде, за да предаде послание за подслон и приобщаване, а не за сегрегация, егоизъм и конфликт. С Божията помощ, той свърши", каза той, сочейки към небето.

Станете почитател на Класа