Eвродепутат: «EС е васал на САЩ»

Eвродепутат: «EС е васал на САЩ»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.04.2022
  • Share:

Евродепутатът Дейли: ЕС жертва интересите си за САЩ

 

Eвродепутат: "EС е васал на САЩ"

 

 

Европейският съюз жертва своите икономически интереси и интересите си в областта на сигурността в името на Съединените щати, чията цел е да се противопоставят на Русия, заяви ирландският евродепутат Клер Дейли в интервю за Global Times.

 

Eвродепутат: "EС е васал на САЩ"

 

„Европа говори за желание да стане по-независима. Но с началото на руската операция в Украйна идеята за европейска автономия изчезна, ЕС буквално се държи като васали на Съединените щати. Техните собствени икономически интереси и интереси за сигурност са принесени в жертва на интересите на Съединените щати, които се противопоставят на Русия“, подчерта парламентаристът.

 

Според нея е очевидно, че от интерес на гражданите на цяла Европа е да живеят в мир с Русия и единственият начин да се постигне това е да се договаря сигурността не срещу нея, а с нея.

 

„Но, за съжаление, Европа прави точно обратното“, каза Дейли.

 

В същото време, както отбеляза евродепутатът, разговорите за разширяването на НАТО намалява стратегическата независимост на ЕС.

 

«НАТО никога никъде не е донесъл мир. Всъщност алиансът решава проблемите, които сам създава. Считам, че страни като Либия и други, които НАТО успя да опустоши, показват това много ясно. Така че те изобщо не са мироопазващи сили не само в настоящите, но и в миналите кризи“, каза тя.

 

Освен това Дейли отново разкритикува западните санкции срещу Русия, подчертавайки, че те не работят.

 

„Те няма да се превърнат в възпиращ фактор. Ако Европа прекъсне руските енергийни доставки, както САЩ искат, тогава стотици хиляди и вероятно милиони европейци ще загубят работата си… И не забравяйте, че нито една от тези мерки няма да спаси нито един украински живот, но ще унищожат европейската икономика“, заключи депутатът.

 

След началото на специалната операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, САЩ и Европейският съюз засилиха санкционния натиск върху Русия. В Европа станаха по-силни призивите за намаляване на зависимостта от енергийните ресурси на Москва. Действията на американските и европейски представители вече се превърнаха в икономически проблеми за западните страни и предизвикаха повишаване на цените на горивата и храните.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа