«Ембаргото върху руския газ ще бъде катастрофа за Германия»

«Ембаргото върху руския газ ще бъде катастрофа за Германия»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.04.2022
  • Share:

Ембаргото върху доставките на руски газ не само ще остави германските домове без отопление, но и ще доведе до затваряне на много фабрики и парализа на германската икономика, заяви Мартин Ванслебен, глава на асоциацията на германските търговски и промишлени камари в интервю за Deutschlandfunk. Той отбеляза също, че за германския бизнес не е лесно да напусне руския пазар и изрази надежда за нормализиране на руско-германските отношения в бъдеще.

 

"Ембаргото върху руския газ ще бъде катастрофа за Германия"

 

 

Украинската криза ще провокира ръст на цените не само на енергията и ресурсите, но и на всякакви други стоки, каза в интервю за Deutschlandfunk Мартин Ванслебен, ръководител на Асоциацията на германските търговско-промишлени камари (DIHK). Според Wansleben причината се крие в щетите, нанесени на глобалните вериги за доставки.

 

Ванслебен отхвърли идеята за ембарго върху доставките на руски газ: според него подобен ход ще направи Германия икономически неспособна и няма да помогне на Украйна по никакъв начин.

 

Той припомни, че газът се използва не само за отопление на домовете, но и за работата на големите химически заводи, чието спиране може да доведе до парализа на цялата германска икономика.

 

„В настоящата ситуация газовото ембарго би било катастрофа“, каза Уанслебен, като също така подчерта, че икономическите последици от ембаргото ще бъдат много по-сериозни от последиците от пандемията.

 

Говорейки за връзките с Русия, Ванслебен допъли, че руско-германските отношения са претърпели значителни щети.

В същото време той изрази надежда, че отношенията между Русия и Германия ще успеят да се нормализират отново в бъдеще. Главата на DIHK отбеляза, че редица германски компании са много тясно интегрирани в руския пазар, включително в такива важни области като здравеопазването.

 

Ванслебен подчерта, че е изключително трудно да се затвори бизнес и просто да се напусне пазара: освен това подобна стъпка може да създаде допълнителни затруднения за предприятията с партньори от онези страни, които са солидарни с Русия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа