Меланшон: „Забравете президентството, мога да ръководя Франция като премиер“

Меланшон: „Забравете президентството, мога да ръководя Франция като премиер“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.04.2022
  • Share:

Който и да спечели президентските избори във Франция, един човек е решен да ги отстрани и да ограничи правомощията им. Дори преди да стане известен резултатът, лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меленшон, който се появи като изненадващ крал, призова избирателите да го направят министър-председател на законодателните избори през юни.


Меленшон, пламенен противник както на Еманюел Макрон, така и на Марин льо Пен, обеща, че ако успее, ще донесе на всеки, който спечели ключовете от Елисейския двор, неудобно парламентарно „съжителство", което ще попречи на усилията им да проведат реформи, срещу които левицата се противопоставя.


70-годишният лидер на LFI – Непокорена Франция, който обеща да се оттегли след третата си кандидатура за президент, каза, че ако неговата партия получи мнозинство в Националната асамблея, това ще е „трети тур". Това би разрешило и дилемата за тези избиратели, които се почувстваха политически сираци от резултата от първия тур. Много от 7,7-те милиона души, гласували за Меленшон, заявиха, че ще се въздържат утре.


Миналата седмица, докато 44-годишният Макрон и 53-годишната Льо Пен прекосиха Франция, опитвайки се да привлекат почти 50% от избирателите, които предпочетоха друг кандидат, LFI беше ангажирана в неистови преговори с еколози и комунисти за формиране на единен блок, който да се противопостави на евентуалния победител.


Законодателният вот традиционно се води по партийна линия, но Меленшон е решен да го направи личен. „Моля французите да ме изберат за министър-председател. Моля ги да изберат мнозинство от депутатите от LFI. И призовавам всички, които искат да се присъединят към Народния съюз на левицата, да се присъединят към нас в тази красива битка."


Той напомни на избирателите, че премиерът, а не президентът подписва правителствените укази. „Бих бил министър-председател не по благодатта и благоволението на Макрон или г-жа Льо Пен, а защото французите го поискаха. Това ще направи президента второстепенен", каза той, като изключи всякакви преговори с новия президент.
Меленшон настоя, че неговият „Union Populaire води в 105 избирателни района и че мнозинството от 290 е възможно. Ако не се боря за тази победа, какво да правя: да кажа „дайте им цялата власт"? Не искам г-жа Льо Пен да спечели страната и не искам Макрон да запази властта. Казвам, че има трети тур. Французите трябва да решат кой е глава на правителството", каза той в интервю миналата седмица.

 

Лоран Жофрин, бивш директор на вестник Libération, каза: „От партньорите на LFI се очаква да се подчинят, а не да бъдат съюзници, и да се присъединят към политиките на Меленшон, включително изтеглянето от Европа. Това е вечният проблем на радикалната левица: тя има шанс за власт, но по никакъв начин не иска да се събере, за да го постигне".

Станете почитател на Класа