Антониу Гутериш ще посети Украйна на 28 април

Антониу Гутериш ще посети Украйна на 28 април
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.04.2022
  • Share:

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще направи посещение в Украйна на 28 април, се казва в изявление на неговия офис.


Според изявлението шефът на ООН „ще има работна среща с външния министър Дмитрий Кулеба и ще бъде приет от президента Владимир Зеленски на 28 април. Той също така ще се срещне с персонала на агенциите на ООН, за да обсъди увеличаването на хуманитарната помощ за народа на Украйна", се добавя в изявлението.


Според по-ранни съобщения Гутериш се очаква да посети Москва на 26 април. Той ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров и ще бъде приет и от руския президент Владимир Путин.


Генералният секретар на ООН по-рано изпрати писма до постоянните представителства на Русия и Украйна в ООН с искане за срещи с президентите на двете страни в съответните им столици. Според говорителя на шефа на ООН Стефан Дюжарик, „Генералният секретар, в този момент на голяма опасност и последствия той би искал да обсъди спешни стъпки за постигане на мир в Украйна и бъдещето на мултилатерализма, основана на Хартата на ООН и международното право."

Станете почитател на Класа