Лавров за зверствата в Буча: Провокация, която застрашава международния мир и сигурност

Лавров за зверствата в Буча: Провокация, която застрашава международния мир и сигурност
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.04.2022
  • Share:

„Русия отбелязва продължаващите опити на западните страни да политизират и дори да спекулират по хуманитарни въпроси в Украйна“, каза Лавров.

 

Руският външен министър Сергей Лавров нарече ситуацията в украинския град Буча "фалшива атака".По думите на Лавров, там е уредена постановка, която в Украйна и на Запад се разпръсква по всички канали и социални мрежи.

"Онзи ден в град Буча, Киевска област, беше извършена поредна фалшива атака, след като руски военни напуснаха оттам в съответствие с постигнатите планове и договорености. Няколко дни по-късно там беше уредена постановка, която беше разпръсната чрез всички канали и социални мрежи от украински представители и техните западни покровители“, каза ръководителят на руската дипломатическа агенция в понеделник по време на разговори в Москва с заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, предава ТАСС.

 

https://epicenter.bg/images/news/32022/thumbs/main_1647611006.png

„Русия отбелязва продължаващите опити на западните страни да политизират и дори да спекулират по хуманитарни въпроси в Украйна“, каза Лавров.

Руският външен министър подчерта, че Москва разглежда ситуацията в Буча като провокация, която застрашава международния мир и сигурност, и ще поиска Великобритания, която председателства Съвета за сигурност на ООН, да проведе среща по тази тема.

 

ООН на спешна среща заради зверствата в Буча

„Поискахме спешна среща на Съвета за сигурност на ООН по този конкретен въпрос, защото виждаме подобни провокации като пряка заплаха за международния мир и сигурност. Председателят на Съвета за сигурност този месец, Обединеното кралство, все още не може да ни потвърди възможността за провеждане на такава среща, но ще поискаме председателят да изпълнява функциите си“, заяви Лавров.

 

В официално изявление на Министерството на отбраната на Руската федерация, публикувано в "Телеграм" и цитирано от ТАСС, се казва:

 

„За времето, когато Буча беше под контрола на руските военни, нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия. Всички снимки и видеоклипове, публикувани от режима в Киев, за които се твърди, че са престъпления на руски военни в Буча, са провокация. Южните покрайнини на Буча, включително жилищните райони, бяха денонощно обстрелвани от украински войски. Всички части на въоръжените сили на РФ напълно напуснаха Буча на 30 март, а "доказателства за престъпления" в Буча се появиха едва на четвъртия ден след това.

 

През времето, когато това селище бе под контрола на руските въоръжени сили, нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия. Руски военнослужещи доставиха и предадоха 452 тона хуманитарна помощ в населените места в Киевска област.

 

Отпътуването от град Буча не беше блокирано. Всички местни жители имаха възможността свободно да напускат селището в северна посока, включително към Република Беларус. В същото време южните покрайнини на града, включително жилищните райони, бяха денонощно обстрелвани от украински войски от едрокалибрена артилерия, танкове и реактивни системи за залпово изстрелване.

 

Бихме искали специално да отбележим, че всички руски части се оттеглиха напълно от Буча на 30 март, ден след личния кръг от преговори между Русия и Украйна в Турция.

 

Освен това на 31 март кметът на град Буча Анатолий Федорук потвърди във видеообръщението си, че в града няма руски военни, но дори не спомена местни жители, застреляни по улиците с вързани ръце.

 

Затова не е изненадващо, че всички така наречени „доказателства за престъпления“ в Буча се появиха едва на 4-ия ден, когато в града пристигнаха служители на СБУ и представители на украинската телевизия.

 

Особено тревожен е фактът, че всички тела на хора, чиито изображения са публикувани от киевския режим, след поне четири дни не са се вкочанили, нямат характерни трупни петна, а в раните има несъсирена кръв.

 

Всичко това неопровержимо потвърждава, че снимките и видеозаписите от Буча са поредната продукция на киевския режим за западните медии, какъвто беше случаят в Мариупол с родилния дом, както и в други градове"

 

По-рано днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира призива на президента на САЩ Джо Байдън руският президент Владимир Путин да бъде изправен пред Междуналодния трибунал в Хага за извършването на военни престъпления, предаде в. „Правда".

 

Захарова препоръча на Вашингтон Трибуналът първо да се занимае със случилото се в Югославия, Ирак, Косово и Япония.

 

„Нека започнат първо разследванията на бомбардировките над Югославия и окупацията на Ирак. Все още можете да намерите инициаторите на „продукциите в Сребреница". И, разбира се, търговията с органи в Косово под прикритието на американски служители", написа Захарова в канала си в Telegram.

 

 

Станете почитател на Класа