Разбиваща реч на Русия в ООН към НАТО и САЩ

Разбиваща реч на Русия в ООН към НАТО и САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.04.2022
  • Share:

Критериите за използване на подобни въоръжения не касаят за сценария, който се развива в Украйна, каза първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН.

 

Разбиваща реч на Русия в ООН към НАТО и САЩ: Разположили сте ядрени ракети в Европа около Русия, снабдявате Украйна с оръжие, това е престъпление срещу човечеството

 

Инсинуациите за предполагаемо възможно използване на ядрено оръжие от Русия в хода на операцията в Украйна нямат ни най-малка рационална основа, критериите за използване на такова оръжие нямат нищо общо със сценария, който се развива в Украйна. Това заяви Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН, по време на сесия на Комисията по разоръжаването на ООН.

 

„Със съжаление констатираме, че от устата на безотговорни западни политици и експерти се чуват провокативни инсинуации за предполагаема възможната употреба на ядрено оръжие от Русия по време на специалната военна операция в Украйна“, отбеляза Полянски.

 

«Те целят нагнетяване на анти -Руската истерия и са предназначени за публика, която не е запозната с основите на руската политика за сигурност и отбрана, която има чисто отбранителен характер», добави той.

 

„Въпреки прозвучалите днес измислици, използването на ядрения потенциал от Русия е възможно само в отговор на използването на ядрени и други видове ОМУ срещу нея и (или) нейните съюзници, или в случай на агресия срещу страната ни с използването на конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено, — подчерта дипломатът.

 

«Тези критерии по никакъв начин не могат да бъдат приложени към сценария, който понастоящем се развива в Украйна.»

 

САЩ трябва да премахнат ядрените си оръжия от Европа, както и инфраструктурата, на която са разполжени, каза Полянски.

 

„В нарушение на задълженията по Договора за неразпространение на ядрените оръжия, американските нестратегически ядрени оръжия се задържат на територията на някои неядрени европейски държави.

 

Продължават съвместните ядрени мисии на НАТО, които включват участието на неядрени членове на алианса в обучение за боравене и използване на ядрени оръжия», каза Полянски.

 

«Необходимо е да се прекратят подобни практики, да се върнат ядрените оръжия на националната територия на техния собственик и да се премахне инфраструктурата за разполагането им в Европа.»

 

Мораториумът на Русия върху разполагането на наземни ракети със среден и малък обсег ще зависи пряко от мащаба и съдържанието на действията на страните от НАТО за натрупване на сили и средства по западните граници на Русия и доставки на оръжие за Украйна от Алианса, – каза Полянски.

 

„Обявения от Русия мораториум върху разполагането на наземни ракети със среден и по-малък обсег остава в сила. По-нататъшната му съдба, разбира се, пряко ще зависи от мащаба и съдържанието на тези действия за натрупване на сили и средства на нашите западни граници и за снабдяване на настоящите украински власти с оръжия, които страните от НАТО предприемат сега.

 

„В същото време припомняме, че Пентагонът продължава да изпълнява решенията си за разполагане на ракети с наземно базиране в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион. Отново призоваме Вашингтон да прояви благоразумие и да се откаже от подобни планове», завърши Полянски.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа