Признание на украински пилот...

Признание на украински пилот...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.04.2022
  • Share:

Новите руски ракети тип въздух-въздух със среден обсег (110 км) РВВ-СД (R-77-1), които влязоха на въоръжение в руските въздушно-космически сили през 2013 г. и се произвеждат масово от ГМКБ «Вымпел» (Москва), се превърнафа в голям проблем за авиацията на въоръжените сили на Украйна след началото на специална операция на руските въоръжени сили на територията на Украйна, според американското издание The Drive.

 

Признание на украински пилот: връзката между руските самолети AWACS A-50 и ракетите Р-77 не остави никакъв шанс за нашите ВВС

 

 

Военният анализатор Томас Нюдик отбеляза, че руснаците използват специална тактика за унищожаване на украинската авиация. Съвместната работа на самолета за ранно предупреждение А-50 и най-новите изтребители Су-35С, оборудвани с РЛС Н035 «Ирбис» с пасивна фазирана антенна решетка, която има голям обхват за откриване на въздушни цели и разширен брой на едновременно проследяване и изстрелване по цели, е невероятно главоболие за въздушните сили на Украйна. В арсенала на Украйна няма нищо подобно.

 

За това директно му казал един от украинските пилоти с позивна «Джус». Той нарекъл Су-35С изключително опасен враг в небето, а комбинацията от споменатите радари и боеприпаси — много ефективна.

 

Украинският пилот уточнил, че Р-77-1 е по-усъвършенствана версия на ракетата Р-77. Този боеприпас има инерционна навигационна система с радиокорекция и активна радарна глава за самонасочване с опция за пасивно насочване.

 

«За нещастие за нас, Р-77-1 са много ефективни. Всъщност липсата на ракети от типа «изстреляй и забрави» е най-големият проблем за нас. Но дори и да ги имахме, нашите радари пак не можеха да осигурят такъв обхват на насочване, какъвто имат руснаците», признал пилотът.

 

Украински пилот се оплакал от «доминацията» на руските самолети AWACS (ДРЛО). По думите му те могат да стоят във въздуха с часове и да контролират големи участъци от небето, наблюдавайки движенията на украинските самолети, а и да предават тези данни на изтребителите на ВВС на Русия. Това значително ограничава възможностите на украинската авиация.

 

«Така бойната връзка на руския самолет AWACS A-50 и ракетата Р-77 не остави никакъв шанс на украинските ВВС», обобщава пилотът.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа