The Grayzone/»Това е самоубийство»: US доброволец в Украйна срещу Русия

The Grayzone/»Това е самоубийство»: US доброволец в Украйна срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.04.2022
  • Share:

Американски доброволец в Украйна разказа пред The ​​Grayzone как Чуждестранният легион се е опитал да го превърне в пушечно месо

 

Преди десет години 18-годишният Хенри Хофт заминал да служи в американската армия. Наскоро той отново се озова на бойното поле – този път като доброволец на Чуждестранния легион в Украйна, но скоро реши, че го изпращат на „самоубийствена мисия“ срещу руските военни.

 

Превод от The Grayzone, САЩ: 

 

The Grayzone/"Това е самоубийство": US доброволец в Украйна срещу Русия

 

Преди десет години 18-годишният Хенри Хофт се записва в американската армия. Наскоро отново се озова на бойното поле – този път като доброволец на Чуждестранния легион, който води опосредствена война срещу могъщ враг. През февруари тази година американският ветеран откликна на призива на украинското правителство за чуждестранни бойци, но скоро реши, че го изпращат на „самоубийствена мисия“ срещу руските военни.

 

След като дезертира, Хофт заяви, че собствените му съюзници го заплашват да го застрелят в гърба и публикува съобщение, в което съветва западняците да не отиват да се бият за Украйна.

 

Няколко дни по-късно той беше в епицентъра на световната информационна война, а украинската армия, в която се включи доброволно, го заклейми като руски агент.

 

Години преди неуспешното му пътуване до Украйна, страстта му към оръжията и Втората поправка го накараха да се присъедини към Boogaloo Boys, мистериозна организация в опълченски ключ, която озадачава дори самопровъзгласилите се експерти по екстремизъм.

 

Членовете на Boogaloo Boys са пламенни антикомунисти и анархисти, но в същото време съчетават идеите и символите, присъщи както на крайната десница, така и на радикалната левица.

 

Те маршируваха в подкрепа на Black Lives Matter („Black Lives Matter“), което явно скандализира либералните защитници на социалната справедливост и протестираха срещу карантината поради коронавируса — обикновено в хавайски ризи и с автомати в ръцете, това е техният фирмен стил.

 

При пристигането си в Украйна, Хофт се сблъсква с депресираща реалност: пъстрата доброволческа формация била въвлечена във война срещу могъща военна машина.

 

Около седмица по-късно той разбрал, че е подписал собствената си смъртна присъда.

 

«Ще ни изпратят в Киев — невъоръжени, по дяволите! И без униформи — дори бронежилетки. А тези, които все още имат късмета да се сдобият с оръжие, получават пълнители с мизерни десет патрона», оплака се Хофт във видео от бойното поле.

 

«Момчета, не идвайте тук. Това е капан, няма да ви пуснат оттук.»

 

После Хоуфт направи редица твърдения: че паспортите на западняците се разкъсват на парчета, когато се опитват да напуснат Украйна; че чужденците се изпращат на фронтовата линия без пушки; и че грузинският легион заплашва да застреля всеки, който се откаже.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа