Киев предаде на някои държави проекти за гаранции за сигурност

Киев предаде на някои държави проекти за гаранции за сигурност
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.04.2022
  • Share:

Украинският президент Владимир Зеленски каза, че страната му е разменила проекти на документи за гаранции за сигурност с редица държави.


„Имаме нужда от гаранции за сигурност от водещи държави. Това са тези страни, които искаха да се присъединят открито към гаранциите, в допълнение към САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция" каза той в интервю за Fox News


„Назовах само онези държави, които вече казаха, че са готови да бъдат поръчители, или тези, с които се свързахме и вече разменихме някои ранни чернови на документи за това, че ще са поръчители", продължи украинският лидер.


По думите му сред страните, които са предложили да гарантират сигурността на Украйна, са Израел и Ирландия. „Бихме искали Китай да се присъедини към тях", каза той.


В същото време украинският лидер призна „Русия трябва да намери място и в това споразумение, защото това ще бъде споразумение между Украйна и Русия. Русия трябва да бъде обвързана с договора, защото е страна в конфликта".


Александър Чали, член на делегацията на Киев, каза, че Украйна се е съгласила да приеме неутрален и неядрен статут, ако й бъдат дадени гаранции за сигурност, които по съдържание и форма трябва да са подобни на член 5 от Северноатлантическия договор. Според него гаранциите трябва да предвиждат военна помощ и създаване на зона, забранена за полети, след тридневни консултации, за да се търси дипломатическо решение.


Гарантите, според Киев, могат да включват постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (включително Русия), както и Германия, Израел, Италия, Канада, Полша и Турция. Техните гаранции няма да покриват Крим и Донбас.
Москва призовава за предоставяне на гаранции за сигурност на Русия, Украйна и всички европейски страни, каза в петък руският външен министър Сергей Лавров.


Владимир Медински, ръководител на руската делегация на преговорите, каза, че Москва е получила от Киев неговите писмени предложения за бъдещо двустранно споразумение. След проучване на инициативите Русия ще направи свои предложения. Освен това, по думите му, Москва прави „две стъпки към" Киев и предлага срещата между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Владимир Зеленски да се проведе по-рано от планираното или едновременно с парафирането на мирния договор от двамата външни министри. В същото време руските военни ще намалят дейността си извън Киев и Чернигов.

Станете почитател на Класа