Русия ще спре сътрудничеството за Международната космическа станция

Русия ще спре сътрудничеството за Международната космическа станция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.04.2022
  • Share:

Русия ще прекрати сътрудничеството със западните държави по отношение на Международната космическа станция, докато санкциите не бъдат премахнати.


Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос каза в събота, че възстановяването на нормалните връзки между партньорите на МКС и други съвместни космически проекти ще бъде възможно само след като западните санкции срещу Москва бъдат премахнати.


Руският космически директор, каза в публикация в социалните медии, че целта на санкциите е „да убият руската икономика и да потопят народа ни в отчаяние и глад, да поставят страната ни на колене. Няма да успеят, но намеренията са ясни".


„Затова смятам, че възстановяването на нормалните отношения между партньорите на Международната космическа станция (МКС) и други проекти е възможно само при пълно и безусловно премахване на незаконните санкции", каза Рогозин.


Рогозин каза, че предложенията на Роскосмос кога да се прекрати сътрудничеството над МКС с космическите агенции на САЩ, Канада, ЕС и Япония скоро ще бъдат докладвани на руските власти. По-рано той каза, че санкциите могат да унищожат американско-руското партньорство на МКС.


Въпреки напрежението, американски астронавт и двама руски космонавти кацнаха безопасно в Казахстан в сряда, след като напуснаха космическата станция на борда на руска капсула "Союз".


Европейската космическа агенция съобщи миналия месец, че преустановява сътрудничеството с Роскосмос по отношение на мисията на марсохода ExoMars за търсене на признаци на живот на повърхността на Марс.


Британското сателитно предприятие OneWeb заяви миналия месец, че е сключило договор със SpaceX на Илон Мъск за изпращане на своите спътници в орбита, след като отмени изстрелването на 36 сателита на 4 март от руския космодрум Байконур в Казахстан поради исканията, наложени му в последната минута от Москва.

Станете почитател на Класа