Как Еманюел Макрон планира да спечели втори мандат

Как Еманюел Макрон планира да спечели втори мандат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.04.2022
  • Share:

Макрон, който се стреми да бъде преизбран, организира първата си и последна предизборна среща в най-голямата концертна зала в Европа в парижкия квартал Ла Дефанс, което екипът му обеща, че ще бъде в стил Супербоул.


Около 30 000 поддръжници се събраха, както и 600 акредитирани журналисти, за да чуят Макрон да очертава програмата си, чиято най-оспорвана мярка е нов опит за повишаване на пенсионната възраст във Франция до 65 години.


Той говори в продължение на два часа, като призова избирателите да гласуват и да не вярват „на всеки, който казва, че изборите вече са решени". „Искате ли по-силна Франция? Тогава се присъединете към нас!" заключи той.
Макрон беше в По и Анжу миналия месец и пътува до Дижон миналата седмица, но за ужас на депутатите му и неговите привърженици, изявите му в предизборната кампания бяха малко. Президентът мисли за други въпроси, включващи опитите за посредничество между руския лидер Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски, които откъснаха вниманието му от президентския бал.


След първоначалния ръст в подкрепата за Макрон след инвазията на Русия в Украйна, вътрешните последици от конфликта – особено покачващите се цени на горивата и храните – започват да се засилват и проучванията показват, че крайнодясната Марин Льо Пен го доближава.


Проучване на Elabe от събота, показва Макрон с 28,5% и Льо Пен с 22%, като Жан-Люк Меленшон от радикалната левица е с 15%, следван от крайно десния Ерик Земмур и мейнстрийм дясната Валери Пекрес.


Опасенията обаче, че гласоподавателите, които вярват, че резултатът е неизбежен, или ще останат вкъщи, или ще използват бюлетината си на първия тур като „протестно гласуване", за да подкрепят един от няколкото аутсайдери, насърчават нарастващото безпокойство, че всичко може да се случи.


„При президентски избори процентът на въздържалите се обикновено е сравнително нисък, но ако сме в ситуация, в която има голямо въздържане, тогава имаме истински проблем. Това е като снимка; става замъглено и сложно."


Политическите анализатори предполагат, че LREM ще продължи толкова дълго, колкото Макрон, комуто по конституция е забранено да се кандидатира за трети пореден мандат. „Това е политическо предизвикателство за нас, да направим LREM или както се нарича до края на втория му мандат истинска политическа сила с ясна доктрина и подкрепа на местно ниво", заявяват депутатите му. Най-трудната част за Макрон не е преизбирането му, а това, което ще се случва след това.

 

Привържениците му заявяват: „Ако в първия тур Еманюел Макрон и Марин Льо Пен имат общо 50% от гласовете, това означава, че 50% от страната не ги подкрепя. И ако след това бъде избран [на втория тур] срещу Льо Пен, той ще е успял да смаже десницата, но ще наследи разпаднала се държава, която ще бъде трудна за управление. Струва си да си припомним, че литър бензин струва повече от 2 евро, а беше 1,40 евро. Последният път, когато Макрон се опита да реформира пенсиите, имахме 55 дни непрекъснати стачки. В страната има потенциално мощно напрежение."

Станете почитател на Класа