Йемен: враждуващите страни слагат оръжия в национален мащаб, за първи път от 2016 г

Йемен: враждуващите страни слагат оръжия в национален мащаб, за първи път от 2016 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.04.2022
  • Share:

Враждуващите страни в Йемен, с посредничеството на ООН, сложиха оръжията си за първото общонационално примирие от 2016 г., като всички внимателно наблюдават дали прекратяването на огъня ще се запази.


Подкрепяните от Иран бунтовници хути и водената от Саудитска Арабия коалиция се съгласиха да спазват двумесечното примирие, което влезе в сила в събота на първия ден от Рамадан, свещения за мюсюлманите месец на постите.


„Двумесечното примирие започна в 19 ч. (16:00 GMT) тази вечер. От тази вечер всички настъпателни наземни, въздушни и военноморски военни операции трябва да бъдат прекратени", каза в изявление специалният пратеник на ООН Ханс Грундберг.


Военният говорител на хутите, Яхя Сари потвърди „ангажимента ни за цялостно прекратяване на военните операции, стига другата страна да се придържа към това".


Неразрешимата война в Йемен уби стотици хиляди пряко или косвено и разсели милиони, предизвиквайки най-тежката хуманитарна криза в света, според ООН. Националното примирие преди мирните преговори през април 2016 г. беше нарушено почти веднага, както и другите примирия през същата година.


Споразумението от 2018 г. за прекратяване на военните действия около контролираното от бунтовниците пристанище Ходейда, спасителен пояс за най-бедната страна в арабския свят, също беше до голяма степен игнорирано.


И хутите, и Саудитска Арабия приветстваха най-новата инициатива, която последва нарастването на атаките, но също и нарастващата дипломация. Осемнадесет кораба с гориво ще бъдат допуснати до Ходейда и два търговски полета седмично могат да се възобновят към и от Сана, която също е в ръцете на бунтовниците – двете ключови искания на бунтовниците, преди да обмислят мирни преговори.


Двете страни също са се договорили да се срещнат, за да отворят пътища в Таез и други провинции. Примирието може да бъде подновено със съгласието на двете страни. „Успехът на тази инициатива ще зависи от продължаващия ангажимент на враждуващите страни за прилагане на споразумението за примирие с придружаващите го хуманитарни мерки", каза шведският дипломат.


Войната в Йемен започна, когато хутите поеха контрола над Сана през 2014 г., което предизвика намеса на водената от Саудитска Арабия коалиция през март следващата година в подкрепа на свалено правителство. Това потопи вече най-бедната страна в арабския свят в години на криза, с разбита инфраструктура и услуги и 80% от 30-милионното население, зависимо от помощи.

Станете почитател на Класа