Европа — заложник на САЩ и НАТО

Европа — заложник на САЩ и НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.04.2022
  • Share:

Европа е държана като заложник

 

Европа - заложник на САЩ и НАТО

 

В Брюксел Байдън ще се срещне с лидерите на НАТО, Г-7 и ЕС, за да координира действията и да излезе като единен фронт срещу Русия. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви пред журналисти преди заминаването на Байдън за Европа, че той, заедно със съюзниците, ще наложи нови санкции на Русия и ще затегне съществуващите.

 

Започна вторият месец на руската военна операция в Украйна и инициираните от САЩ антируски санкции се разширяват, преминавайки от сферата на енергетиката и финансите към сферата на културата и спорта.

 

Европа - заложник на САЩ и НАТО

 

За да помогне на ЕС да намали зависимостта от руските енергийни ресурси, администрацията на Байдън може да увеличи доставките на втечнен природен газ за Европа. Това също е една от ключовите точки в дневния ред на Байдън, съобщават медиите.

 

„Участниците в срещата на върха могат да постигнат известен консенсус, но ще бъде трудно да го осъществят“, заяви за Global Times Ван Иуей, директор на Института по международни отношения към Китайския народен университет в Пекин.

 

Много държави от ЕС днес считат, че санкциите са подобни на нож с две остриета и не желаят да съдействат в пълен обем за стратегията на САЩ за санкции. Страни като Франция и Германия неизбежно ще трябва да внасят руски енергийни ресурси и изобщо не е ясно колко от тези енергийни ресурси ще им доставят САЩ като компенсация за отказа на гориво от Русия.

 

„САЩ насочват вниманието си към Индо-Тихоокеанския регион и Китай. Те напълно предсказуемо не искат да инвестират допълнителни пари в НАТО, а следователно европейските страни също ще имат съмнения относно американските ангажименти“, отбеляза Ван.

 

В Европа се появи сериозен разкол по въпроса за антируските санкции.

 

Германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че незабавната забрана на руския внос на енергоносители ще предизвика икономически спад в Германия и в цяла Европа. С изявлението си Шолц отправи остър упрек към някои членове на ЕС, особено от Източна Европа, като поиска възможно най-скоро забрана на руските доставки в отговор на украинската криза, твърдят експерти.

 

В отговор на инициираната от САЩ ескалация на западните санкции, Путин поиска «недружелюбните страни» да плащат за руския газ в рубли, правейки това на фона на рязко покачващите се цени на газа.

 

Заместникът на руският постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски заяви, че Москва си запазва правото да използва ядрени оръжия, ако НАТО я „провокира“. Изявлението идва в момент, когато Русия е изправена пред все по-заплашителна реторика от военния блок.

 

„НАТО и Съединените щати взеха Европа за заложник, а континентът днес е напълно зависим от алианса по отношение на военната си сигурност. Следователно Европа се налага да натрупа групировката на войските и своята военна мощ. Европейците вече се чувстват несигурни, страхувайки се, че Съединените щати могат да ги оставят на произвола на съдбата във всеки момент“, заключи Ван.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа