«Провалите на ЦРУ и триумфът на разузнаването на Русия»

«Провалите на ЦРУ и триумфът на разузнаването на Русия»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.04.2022
  • Share:

«Войната на сенките» Историята на дългата борба между руското разузнаване и ЦРУ

 

Винаги се е считало, че руското разузнаване превъзхожда това на Съединените щати, но успя ли ЦРУ да проникне в ума на Путин на 24 февруари? – пита авторът на статията. Прави впечатление, че в самите щати считат, че американското разузнаване е в „трудно положение”. Авторът предупреждава за предполагаема «руска атака», но не разполага с точна информация.

 

Превод от Sasapost, Египет:

 

"Провалите на ЦРУ и триумфът на разузнаването на Русия"

 

Руското разузнаване надмина ли американското?

 

Разузнавателната общност на САЩ е най-голямата група от агенции в света, отговорни за събирането на разузнавателна информация. Състои се от 18 отделни правителствени агенции на САЩ с над 200 000 служители и бюджет от 85,8 милиарда долара.

 

Но има забележителни петна в репутацията след Втората световна война.

 

Става дума за плановете за сваляне на режима на Фидел Кастро в Куба през 1961 г.

Провалите на разузнаването бяха особено поразителни, когато комунистическите сили в Северен Виетнам изненадаха Съединените щати с голяма и координирана атака срещу Южен Виетнам през 1968 г. и когато избухна иранската революция през 1979 г. и американското посолство беше заловено.

 

Не може да не се припомни неуспеха да се предвиди появата на СССР в Афганистан през 1979 г., ядрените опити в Индия през 1998 г. и терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

 

И накрая, разузнавателната работа преди инвазията в Ирак през 2003 г., когато фалшивата информация беше оповестена публично, а тя послужи като претекст за започване на войната.

 

Да, всичко това може да се нарече провал.

 

Неотдавнашният пропуск на американското разузнаване беше неспособността на ЦРУ да изчисли колко бързо афганистанските военни ще бъдат победени през август 2021 г.

 

Кулминацията на външните провали предизвика вълна от вътрешна критика към ведомството, след като Едуард Сноудън пусна информация през 2013 г., сочеща, че американското разузнаване шпионира своите граждани.

 

От друга страна руското разузнаване е активно, проправяйки пътя за прилагане на политиката на Кремъл на световната сцена.

 

По-рано The New York Times публикува съобщение от американското разузнаване, което показва неспособността на агентите да работят успешно във враждебни на САЩ страни като Русия и Китай, което прави невъзможно да се разберат плановете на Путин.

 

Писмото имаше за цел да предупреди всички центрове и бази на ЦРУ по света за тревожно увеличение на броя на агентите на САЩ — арестувани, убити или повторно вербувани.

 

През последните години разузнавателните агенции на враждебни държави като Русия, Китай, Иран и Пакистан започнаха активно да шпионират информаторите на ЦРУ и в редица случаи успяха да ги вербуват като двойни агенти.

 

Както американската разузнавателна агенция призна, набирането на агенти се е превърнало в рисков бизнес, а самата работа на разузнаването е сериозно възпрепятствана от множество проблеми, включително неефективни техники за шпионаж, прекомерно разчитане на ролята на информаторите, омаловажаване на значението на чуждестранните разузнавателни служби и прибързаното набиране на информатори без необходимото внимание на потенциалните рискове отвън относно враждебните разузнавателни агенции.

 

Путин многократно се хвалеше с кампанията за „елиминиране“ на агентите на американското разузнаване, като например по време на заседанието на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека в Русия миналата година.

 

Според доклада на Естонската служба за външно разузнаване от 2022 г., който предоставя подробна информация за работата на руските разузнавателни служби и за заплахата за Запада от Москва и Пекин, руските разузнавателни агенти превъзхождат своите колеги в други страни.

По-специално, те не са доволни от събирането на военна информация, като считат икономическата, политическата, технологичната и екологичната информация в целевите райони за еднакво важна.

 

Както подчертават авторите, основната задача на дейността на руските разузнавачи е подготовката и поддръжката на руски военни операции зад граница с помощта на оперативна и тактическа информация, събрана за целевата страна.

Благодарение на получената информация за ситуацията и разполагането на въоръжените сили се очертава картината за целевите страни, особено тези, които са свързани с НАТО.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа