Защо Мариупол е толкова важен за руските сили?

Защо Мариупол е толкова важен за руските сили?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.03.2022
  • Share:

От три седмици украинският пристанищен град Мариупол е под обсада от руски сили. Между 100 000 и 200 000 души остават в капан в града, който продължава да е подложен на безмилостни бомбардировки.


Местните власти казват, че 80% от инфраструктурата на града е разрушена, като част от нея не подлежат на ремонт. Градът е без вода, електричество и парно и е невъзможно да се изброят смъртните случаи. Тази седмица Украйна отхвърли ултиматума на Русия да предаде Мариупол. Падането на Мариупол би било икономически удар за Украйна и символична победа за Русия.


„Мариупол има практическо и символично значение за Русия. Това е голям пристанищен град и база на украинските въоръжени сили. Така че, ако руснаците искат да имат сухопътен коридор от Донбас до Крим, те трябва да контролират града", каза за Гардиън Андрий Янитски, ръководител на Центъра за върхови постижения в икономическата журналистика в Киевския университет по икономика.


Мариупол е металургичен център с металургични и стоманодобивни заводи, тежко машиностроене и кораборемонт. Най-големите стоманодобивни заводи в Украйна, собственост на водещата металургична група в страната, Метинвест, се намират в Мариупол. Един от тях, Азовстал, беше сериозно повреден от руски обстрел тази седмица. Янитски каза, че руската армия е била насочена не само към цивилната инфраструктура, но и към икономическата инфраструктура, с цел да нанесе възможно най-много щети.


Мариупол е и дом на най-голямото търговско пристанище в Азовско море, от което Украйна изнася зърно, желязо и стомана и тежки машини. През 2021 г. основните дестинации за украински износ от пристанище Мариупол бяха европейски и близкоизточни страни като Италия, Ливан и Турция.


Мариупол не само се намира на територията, за която претендира т. нар. Донецка народна република, призната от Русия преди пълномащабната инвазия, но също така е част от визията на Владимир Путин за „Новоросия" – територия, простираща се през Източна и Южна Украйна по крайбрежието на Черно море, която Путин разглежда като „исторически руски земи".


Превземането на Мариупол също би било огромна победа за пропагандата на Кремъл, която представя Украйна като управлявана от нацисти, а войната като „денацификация". Градът е бил база на батальона Азов, бивша паравоенна част с корени в крайнодесните и неонацистки групировки. Въпреки че съставляват най-малката част от украинската национална гвардия, руската пропаганда твърди, че бойците на Азов са отговорни за убийствата на цивилни и разрушенията в Мариупол.

Станете почитател на Класа