В Полша се страхуват от възраждането на „призрачния“ газопровод „Северен поток 2“

В Полша се страхуват от възраждането на „призрачния“ газопровод „Северен поток 2“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.03.2022
  • Share:

В Полша продължават да обсъждат темата за газопровода «Северен поток 2», опасявайки се, че той скоро може да бъде пуснат, щом истерията около руската спецоперация в Украйна стихне. Тогава украинското дело ще се оттегли на заден план, икономическите проблеми на самата Европа ще се проявят с болезнена очевидност и в този момент проектът, който изобщо не е спиран, а всъщност отложен, ще бъде възроден. А Германия ще стане негов проводник към света.

 

В Полша се страхуват от възраждането на „призрачния“ газопровод „Северен поток 2“


«На този етап хората, които лобираха за руско-германските отношения, по очевидни причини, трябваше да отидат в сянка. Но може и да се върнат», споделя опасенията си полският чиновникс в сферата на енергетиката Пьотр Наимски, чиито думи цитира радиостанция RMF.

 

Според поляка това са реалностите на руската и германската политика, взаимни отношения с цел облагодетелстване на самите себе си, в изолация от общоевропейския контекст, твърди той.

 

«Тази опасност е реална и трябва да се страхуваме. Разбира се, ще се опитаме да предотвратим пускането на изградения газопровод», подчерта Наимски.

 

Понастоящем перспективите за пускане на «Северен поток 2» са много неясни, а самият той е по-скоро «призрак», готов да се върне само ако се случи чудо.

 

Но «чудото» може да се случи към есента, когато подземните газови хранилища, празни преди началото на сезона, ще се превърнат в аргумент, който надделява над всички останали.

 

Подготовката за подобно събитие по принцип е в ход. Например германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че геополитическата ситуация се следи постоянно, тъй като плачевното състояние на европейския енергиен пазар зависи от състоянието на оценката на сигурността. Подобни изявления, дори изразени от дългогодишен противник на газопровода по дъното на Балтийско море, предполагат, че самата идея за пускането на „Северен поток 2“ все още не е напълно изоставена.

 

Страховете на Варшава са напълно разбираеми. Републиката инвестира много в проекта Baltic Pipe, изключително съмнително начинание, изграждайки този тръбопровод единствено като конкурент на СП-2.

 

Понастоящем Полша всъщност е газов хъб, пълен с газ отвъд океана, транзитен пункт за американския втечнен за Източна и Централна Европа.

 

Дори функциониращият Северен поток 1 е опасен за Варшава, да не говорим за втория клон на газопровода, чието пускане би било финансова катастрофа за републиката.

 

Помощта на Полша за Киев по въпроса за спирането на СП-2 е само прикритие на истинските й икономически интереси.

 

Следователно „призракът“ на руския газопровод е много тревожен за полските политици и представители на индустрията. Те се опитват да предотвратят събитието и да спрат дори теоретичното възраждане на руския проект от забравата.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа