Трофейните украински катери потеглиха на буксир към Крим

Трофейните украински катери потеглиха на буксир към Крим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.03.2022
  • Share:

Руските моряци започнаха да изтеглят демилитаризираните малки кораби и катери на ВМС на Украйна до местата за временно съхранение и по-нататъшно разоръжаване. Вероятно демилитаризацията на плаващите плавателни съдове ще се извърши на територията на Крим, където има необходимата инфраструктура за целта.

 

Трофейните украински катери потеглиха на буксир към Крим


Снимката, която се появи в мрежата, показва как руската противодиверсионен катер от проекта 21980 «Грачонок» тегли украински брониран катер от типа «Гюрза».

 

Броят на трофеите включва патрулни катери от проекта 50300 «Калкан-М», принадлежащи на граничната служба на Украйна, MBK от проекта 58155 «Гюрза-М», морски влекач «Корец», кораби от проекти «Донбас» и «Гриф» и други малки кораби за близката морска зона.

 

Мненията относно бъдещата съдба на тази част от украинския флот се различават. Редица източници намекват за възможността за прехвърляне на трофеите на Народната милиция на ДНР, която има достъп до Азовско море. Други посочват евентуалното им прехвърляне към въоръжените сили на Руската федерация, въпреки че обективно украинските лодки не са необходими на Москва. Съществува и възможност катерите и кораби да бъдат оставени в собственост на Украйна, но без оръжие и специално техническо оборудване.

 

Азовският флот на Военноморските сили на Украйна беше заловен от въоръжените сили на РФ, след като Москва пое контрола над град Бердянск. Именно тук се намираше базата «Восток», формирана като част от новата доктрина за военноморска отбрана на Украйна. Припомняме, че украинските войници и офицери напуснаха военноморските съоръжения без бой, те спешно напуснаха базата преди пристигането на руските военни.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа