ACCC съди Мета за измамни реклами във Facebook с изтъкнати австралийци

ACCC съди Мета за измамни реклами във Facebook с изтъкнати австралийци
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.03.2022
  • Share:

Австралийският надзорен орган за защита на потребителите ACCC завежда в съда иск срещу Мета, като твърди, че компанията е допускала публикуването във Facebook на измамни реклами с австралийски знаменитости, които стрували на някои австралийци стотици хиляди долари.


Рекламите, които включват насърчаване на инвестициите в криптовалута, измъчват платформата от 2020 г. Всяка реклама изобразява някой виден австралиец като Дейвид Кох, Дик Смит или Андрю Форест, твърдейки, че е постигнал голям успех с инвестициите в статия с фалшиви новини, която насочва хората към уебсайта за измамни инвестиции.


Австралийската комисия за конкуренция и потребители заяви, че Meta не е направила достатъчно, за да спре тези реклами. Компанията е изправена пред федералния съд за участие в предполагаемо фалшиво, подвеждащо или измамно поведение при публикуване на рекламите и подпомагане и подстрекателство към фалшивото поведение на рекламодателите.


„Същността на нашия иск е, че Meta носи отговорност за тези реклами, които публикува на своята платформа. Ключова част от бизнеса на Meta е да позволи на рекламодателите да се насочат към потребители, които е най-вероятно да кликнат върху връзката в рекламата, за да посетят целевата страница на рекламата, използвайки алгоритми на Facebook. Тези посещения на целеви страници от реклами генерират значителни приходи за Facebook", каза председателят на ACCC Род Симс.


ACCC казва, че Meta не е предприела достатъчно стъпки, за да спре проблема, въпреки че Смит, Форест и другите, включени в рекламите, са се оплакали.


„Твърдим, че технологията на Meta е позволила тези реклами да бъдат насочени към потребители, които е най-вероятно да се ангажират с рекламите, че Meta е уверила потребителите си, че ще открие и предотврати спама и ще насърчи безопасността във Facebook, но не успя да предотврати публикуването на други подобни реклами за измама с криптовалута със знаменитости на страниците си или поне да предупреждава потребителите", каза Симс.


Говорител на Мета каза, че компанията възнамерява да се защити на процеса, но не може да коментира конкретните искове преди съда.

Станете почитател на Класа