Милиардер - приятел на Абрамович е изключен от списъка със санкции на Англия

Милиардер - приятел на Абрамович е изключен от списъка със санкции на Англия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.03.2022
  • Share:

През март 2000 г. петима от най-богатите олигарси в Русия се срещнаха в апартамент в хотел Дорчестър в Лондон, за да обсъдят сливане за няколко милиарда паунда, включващо някои от най-големите активи в световната алуминиева индустрия. Магнатите обсъждаха руската политика, алуминиевите войни в страната им през 90-те години и създаването на индустриалния гигант Русал.


Десетилетие по-късно тази среща на върха на хотела беше в центъра на битката за 3 милиарда британски лири във Висшия съд между двама от присъствалите, Роман Абрамович и Борис Березовски, за разпределението на изобилните ресурси от приватизацията на държавната индустрия на Русия, включително алуминия. Това беше най-скъпата частна битка, водена някога в британските съдилища. Съдебните разноски по делото от 2012 г. бяха оценени на 100 милиона паунда.


Тогава Абрамович спечели съдебното дело, но сега корените на тези глобални богатства и тези, които участват в управлението им, попадат под интензивен регулаторен контрол от финансови служители, натоварени да налагат санкции срещу Русия на Путин.


Оттогава Березовски беше намерен мъртъв в банята на имението си в Беркшир през март 2013 г. с лигатура около врата. Роденият в Грузия олигарх Бадри Патаркацишвили, също присъствал на срещата, почина през февруари 2008 г. от предполагаем сърдечен удар.


Двама от срещата, Абрамович и милиардерът Олег Дерипаска, основателят на Rusal, бяха поставени миналата седмица в списъка със санкции на Обединеното кралство. Британските активи на Абрамович – включително футболен клуб Челси – са замразени. Висшата лига дисквалифицира Абрамович като директор на клуба.


Петият човек, присъстващ на срещата през 2000 г., беше роденият в СССР милиардер Юджийн Швидлер, един от големите акционери в глобалната стоманодобивна компания Evraz, листвана на борсата в Лондон и близък приятел на Абрамович. Швидлер беше и председател на Millhouse LLC, базираната в Москва инвестиционна компания на Абрамович, но се оттегли миналата седмица, след като бяха наложени санкции срещу собственика на Челси. През по-голямата част от бизнес кариерата си Швидлер е оставал скрит, но сега е в светлината на прожекторите, заради близките си връзки с Абрамович.


Швидлер е описван като „дясната ръка на Абрамович" и двойката често е забелязвана заедно. Докато Абрамович може да бъде вежлив и очарователен, Швидлер е описан като по-откровен в бизнес отношенията. Той може да бъде лошото ченге за доброто си ченге.


Попитан миналата седмица дали Швидлер смята, че може да е изложен на риск от санкции, говорител каза: „Г-н Швидлер не е и никога не е бил гражданин на Руската федерация. Г-н Швидлер не е публично лице и не участва в текущите събития. Г-н Швидлер е роден в СССР и е напуснал през 1989 г. като бежанец без гражданство. Той се установява в САЩ и става гражданин на САЩ през 1994 г. От 2010 г. г-н Швидлер е гражданин също на Обединеното кралство, след като е пристигнал по програмата за висококвалифицирани визи за Обединеното кралство."


Личното богатство на Швидлер е оценено от Forbes на £1,3 милиарда. Той има дом в Съри и се съобщава, че притежава супер яхтата Le Grand Bleu, за която се твърди, че е подарък от Абрамович. Другите му имоти включват лозе в Бордо, наречено Château Thénac, къща в Колорадо; и апартамент в Ню Йорк за 19 милиона паунда. Преди това той притежаваше имот в Белгравия, Лондон, който беше продаден през декември 2012 г. за £55 милиона на компания на Британските Вирджински острови.


Швидлер се оттегли миналата седмица като директор на Evraz, заедно с девет други директори, включително сър Майкъл Пийт, бивш личен секретар на принц Чарлз. Абрамович е един от основните акционери на компанията си. Търговията с акции на Евраз беше спряна от Финансовия орган, в очакване на изясняване на въздействието на санкциите.


Компанията беше обвинена от правителството в потенциална заплаха за териториалната цялост на Украйна, включително възможни доставки за руските военни на стомана, която може да е била използвана за танкове. Evraz отрече твърденията и заяви, че не очаква бизнесът му да бъде засегнат от санкции. Той каза, че доставя стомана само за строителни проекти и такава не е била използвана в руски танкове. Говорителят на Швидлер определи обвиненията на правителството като "неоснователни".


Бил Браудър, финансистът и критик на Кремъл, каза миналата седмица, че приветства действията срещу Абрамович и други олигарси, но сега санкциите трябва да бъдат разширени. Той каза, че трябва да се разследват младшите партньори на тези големи олигарси и членове на семейства на олигархията, които може да държат активи от тяхно име.

Станете почитател на Класа